Lummelunda 2019

Nu är det snart dags för SSFs traditionsenliga Lummelundavecka!

Veckan börjar måndag 24 juni och vi håller på till söndag den 30 juni. Vi kör som vanligt morgonmöte kl 09 varje dag. Tältning på Strandängen som vanligt.

Om man är förstagångsbesökare på veckan är det obligatoriskt att delta första dagen (måndag 24 juni) för introduktion/kurs som Bosse håller i.

Lägeravgift betalas till Ulla och brukar vara 100kr per person.

Har man några projekt eller idéer för veckan, eller kanske bara frågor, är det fördelaktigt att kommunicera det på evenemangets facebooksida eller kontakta Stefan Barth så finns det större chans att vi lyckas genomföra något.

Inbjudan till fjällmöte 2019

När det gäller fjällmöten tänker vi i fjällmöteskommittén vartannat år lättillgängligt och välkänt, vartannat åt nytt och inte nödvändigtvis lika lättillgängligt. I flera års tid har tankarna funnits att lägga ett möte norr om Silvervägen. I detta område finns få kända grottor men kalk om man tittar på geologiska kartan. Naturligtvis har det sökts i området men inte alls lika mycket som på andra platser, den enkla förklaringen är avstånden. Mötets fokus kommer alltså att vara nyfynd och dokumentation. Norr eller söder om Pieskehaure har varit frågan, de kända karstgrottor som finns ligger norr om sjön medan geologiska kartan pekar på södra sidan.

Lägerplatsen blir på Lájrro (Lairo) södra sida, norr om sjön. Ungefärliga koordinater RT90 (nord, öst) 7438860, 1525556, i närheten av Rr 238. De första mötesdeltagare som anländer platsen är utifrån denna angivelse fria att välja lämpligaste lägerplats. På Lájrro finns ett antal mindre grottor som är kända sedan tidigare som får blir fjällmötets utgångspunkt för vidare utforskningar.

Vandringen in kan antingen göras från Sulitelma i Norge eller söderifrån från Silvervägen, väg 95. I bägge fallen krävs minst en övernattning längs vägen. Den som vandrar in söderifrån med start via Silvervägen uppmanas hålla ögonen öppna då man vandrar över vad vi vet grottfri men kalkrik berggrund.

Gällande utrustning rekommenderas sedvanlig utrustning för fjällvistelse samt enklare grottutrustning. När man letar grottor vill man ju vandra så lätt man kan. Studier av flygfoton, geologiska kartan och gamla grottblanketter är lämpligt att förbereda sig med. Fjällkartan BD9, BD14 och  viss mån BD10 täcker området beroende från vilket håll man planerar komma.

Årets möte är enligt devisen vi ses på fjället och det finns inga planer att ta med fälttoaletter, mötestält, elverk eller liknande. Pieskehaurestugan finns i området för den som vill förenkla sin tur med en inomhusnatt.

Fjällmötet kommer att äga rum 28 juli – 3 augusti.

Nytt om årsmötet 2019

Årsmötet 2019 kommer att äga rum i Skellefteå på Mobackens camping under Kristihimmelsfärdshelgen 30 maj – 2 juni.

Kristihimmelfärdshelgen inträffar sent i år, 30 maj-2 juni, årets årsmöte kommer därför att hållas i norra Västerbotten. Närmare bestämt i Skellefteå på Mobackens camping som ligger nära centrala stan. Planering av detaljer pågår och en fullständigt inbjudan med möjlighet att anmäla sig kommer inom kort. Förhoppningsvis kan vi erbjuda både grottor ni aldrig tidigare besökt och också något spännande från Skelleftefältets gruvliga historia.

Vad som är säker är att Kristihimmelfärdshelgen är en stor reshelg och vet du redan nu att du med säkerhet ska delta i årets årsmöte kan du börja titta efter en resväg. Att köra bil till Skellefteå är långt för många men det finns alternativ. Antingen nattåg till Bastuträsk, Jörn eller Umeå eller dagtåg till Umeå, glöm inte boka anslutningsbuss/taxi. Vissa avgångar kan vara listiga att boka via Luleå med bussanslutning söderut för att få sova hela natten innan bytet till buss. SJ har inte släppt biljetter för alla datum än på grund av planerade banunderhåll men gör det allt eftersom. Ybuss kör både nattbuss och dagbuss mellan Stockholm och Umeå och sedan kan man ta Norrlandskustens buss upp till Skellefteå. Flyga kan man göra till Falmark som har anslutning med flygbuss in till centrum.

/ Lina

Fiskmålarens grotta med hällmålningar.
Finnforsrövarnas grotta (och Finnforsrövarna själva?!).

Årsmötet 2019

Årsmötet 2019 (kristihimmelsfärdshelgen 30 maj – 2 juni) blir i landets lite nordligare delar, i Västerbotten! Så nu behöver vi i styrelsen alla tips vi kan få om framför allt lämpligt boende helst inte för långt från järnväg, catering samt — inte minst! — bra utflyktsmål och kvällsprogrampunkter! (Är det något särskilt du vill se/höra/göra eller kanske kan tänka dig bidra med?!) (För den historiskt intresserade: SSF hade senaste årsmötet i Västerbotten 1973, i de sydligaste delarna av landskapet på gränsen till Ångermanland. Kanske kan vi komma lite längre norrut 2019?!) Hör gärna av er per mejl till styrelsen(at)speleo(punkt)se!

Angående pågående räddningsaktion i Thailand

Vi är flera SSF-medlemmar som blivit kontaktade av media de senaste dagarna för att beskriva olika aspekter av speleologi med tonvikt på grotträddning.

Efter att den första vågen av frågor från media har ebbat ut, är det möjligt att den senaste händelsen med en drunknad räddningsdykare sätter igång en ny våg av kontakter med media.

Som förbundets ordförande vill jag att fortsatta kontakter med tidningar, radio och television förmedlas vidare till våra ansvariga för Grotträddningsgruppen:

Andreas Johansson,  0760-832625, andreas.bo.johansson(at)hotmail.com

Stina Gabrielsson,  0707-660309, gabrielsson.stina(at)gmail.com

Hälsningar Tobbe