Våta grottor

Vattentät overall

pvcIngen grottoverall kan egentligen göras helt vattentät då vatten alltid ledar sig in vid ärm- ellerbenslut och hals/frontöppning. Huvudsyftet med en grottoverall för våta miljöer är i stället att hindra så mycket vatten som möjligt att passera genom plagget för att på så sätt behålla kroppsvärmen så bra som möjligt. I en s.k. torroverall utan tätskikt kommer kallt vatten att skölja genom plagget i högre grad och därmed spola bort värdefull värme. Det finns alltså mer eller mindre vattentäta overaller där klassikern är en gul PVC-overall. Den har svetsade sömmar och läcker alltså inte in särskilt mycket vatten annat än i overallens ordinarie öppningar. Vattenskyddande overaller finns också i PU-belagd nylonväv, vilka har fördelen att de väger mindre än en PVC-overall samt ger större rörlighet. Nackdelen är att sömmarna inte är tätade och att det där kan läcka in litet vatten. Så vilket man föredrar är en smaksak.

Våtsockor

Sockor i tunn (2-3 mm) neopren är sköna att ha även i vanliga stövlar, gärna med ett par tunna strumpor i merinoull under. Då gör det inte så mycket om vatten rinner in i stövlarna, fötterna håller sig varma ändå.

Våtdräkt

Om man räknar med att grottan kräver djupa vad, simning eller krypning i vattenförande gångar så är en våtdräkt under overallen ett bra alternativ. Det finns skapligt billiga surfdräkter i neopren (2-4 mm) att få tag på, men bättre (och något dyrare) dräkter har limmade sömmar som håller mer vatten borta.

Neoprenhuva
Förutom våtdräkt så har tjejen på bilden också en neoprenhuva på sig. Den både skyddar huvudet när man är tvungen att ta av sig hjälmen och förhindrar att skallen kyls ned för mycket.

Torrdräkt

Ett exklusivare (läs dyrare) alternativ till våtdräkt är en tunn torrdräkt att ha under overallen. Den är oftast tillverkad i ett tunt membranmaterial som t.ex. GoreTex, och tar väsentligt mindre plats under overallen (och i packningen) än en våtdräkt, samt väger några hekto mindre. En torrdräkt av detta slag är dock ömtålig och ska bäras under grottoverallen. Närmast kroppen bärs ett isolerande lager i tunn fleece eller liknande. Torroverallens fotsockor är integrerade i overallen och bör skyddas av ett par utanpåliggande neoprensocksor i stövlar/kängor för att minska risken för nötning och läckage. Innanför overallen bärs lämpligen litet tjockare merinoullsockor närmast fötterna. Den som skaffat en sådan overall kan plaska på tämligen obekymrat, även med vatten långt upp på bröstet.