Kalla grottor

Underställundersuit
Till en början kan man klara sig med vanliga sportunderkläder kompletterat med en tunn fleece-tröja och liknande extra lager.

Nackdelen med flertalet standardplagg är att de är uppdelade i tröja och byxa, vilket ofta innebär att man får en glipa i ryggslutet efter en stunds krypande. Om man har en klättersele på sig så bidrar den också till att dra isär över- och underdel av underkläderna.

Om man fortsätter sina grottäventyr efter de första nybörjarförsöken så skaffar man gärna ett helställ i antingen merinoull eller tunn fleece. Vilket av dem som är att föredra beror på klimatet i grottan.

Merinoull är en fin ullkvalitet som inte kliar och har den egenskapen att plagg håller sig fräscha längre utan dålig lukt. Det blir visserligen litet ulldoft när de är våta, men då de torkat känns de nästan som rena på nytt.

Plagg i syntetmaterial kan ha den otrevliga egenskapen att de snabbare känns ofräscha om man svettats i dem. Å andra sida torkar syntetmaterial i regel snabbare än merinoull.

Mössa/Balaclava-luvabalaclava
I kalla grottor är det oftast skönt med något värmande på huvudet under hjälmen. Vid längre vistelser är en heltäckande huva över huvudet, sk balaclava, allra skönast. Gärna en i merinoull som värmer även då den blivit blöt.

Innervantar
Tunna innervantar i gummihandskarna rekommenderas i kallare grottor. De finns både i syntet och merinoull.