Fjällgrottning

Detta avsnitt är i första hand avsett för dem som är intresserade av att vara med på ett Fjällmöte, men saknar tidigare erfarenhet från vistelse i de svenska fjällen.

Många av de mest intressanta grottorna i Sverige ligger i fjälltrakterna, ofta långt från bebyggelse och bekvämligheter. Deltagande i ett Fjällmöte kan därför kräva utrustning för att bo, sova och äta med hjälp av medhavd utrustning.

Utrustningstipsen nedan är i mångt och mycket desamma som ges till den som ska ut och fjällvandra, men med några anpassningar till grottlivet och det faktum att en grottvecka oftast innebär att ligga still på samma plats i flera dagar.

Tält
En grottvecka till fjälls innebär att du kommer att ha med dig mer utrustning än vad som är normalt under en fjällvandring. Litet extra plats i tältet skadar alltså inte. Är du ensam så välj ett tält för 2 eller 3 personer.

En rejäl absid (utrymmet utanför innertältet) är en klar fördel om man vill kunna fixa matlagning och materielvård i skydd för busväder.

Vädret kan vara hårt ute på kalfjället och ett alltför enkelt tält kan blåsa sönder. Satsa på något av de mer välkända fabrikaten där ett bra 2-3 personers tält för vår-sommar-höst går att få för c:a 3.000 kronor och uppåt.

Sovsäck
Det kan bli minusgrader i fjällen även under sommaren. Välj därför en sovsäck med komforttemperatur ned till c:a 0 grader. Vid kallare väder än så ta på en extra fleecetröja, strumpor och mössa.

Om sovsäcken har syntet- eller dunfyllning spelar mindre roll ur komfortsynpunkt. Syntetsäckar har en fördel då de inte är lika känsliga för fukt, men å andra sidan är de i regel något tyngre och tar större plats i packningen jämfört med dunsäckar. En dunsäck är normalt är 2-3 gånger så dyr som en syntetsäck med samma komforttemperatur.

Liggunderlag
Kroppen får en del stryk under en intensiv grottdag. Se till att nattvilan blir så effektiv som möjligt. De flesta sover bättre på ett tjockare uppblåsbart liggunderlag som finns i tjocklekar upp till 9 cm. Risken för punktering kan minskas genom att komplettera med ett tunnare liggunderlag i EVA (etylen-vinyl acetat) med slutna celler.

Köksutrustning
Satsa på ett gas- eller flerbränslekök, undvik spritkök som ofta sotar och är svårare att justera värmen på.

Mat
Planera för ett rejält energiintag varje dag med mycket ”långsamma” kolhydrater som ger en längre mättnadskänsla och mindre svängningar i blodsockerhalt.

Ät en rejäl frukost varje dag och se till att ha mellanmål med dig under grottdagen (givetvis vattentätt förpackat). Fyll gärna en termos med vatten så att du enkelt kan få varm dryck under dagen (kaffe, te, varma koppen, etc), alternativt ta med dig ett litet gaskök för att värma vatten vid behov.

Avsluta dagen med en stadig middag, gärna med något ”lyxigare” tillbehör som höjer humöret.

Kläder, skor, stövlar
Förutom grottkläder så är det i princip samma saker man behöver som vid traditionell fjällvandring. Se till att skölja ur dagens underkläder och strumpor och häng dem på tork. Oftast räcker det för att hålla den värsta odören borta.

Se till att skaffa 2-3 omgångar filtsulor som du kan växla mellan för att hålla stövlarna/fötterna så torra som möjligt.

Hygien
Skillnaden mot vanlig fjällvandring är att en grottdag ofta innebär att man är rejält smutsig på de delar av kroppen som inte skyddats av overallen (ansikte, hals, händer). Var beredd på att skölja av dig lorten i kallt vatten.

Håll fingernaglarna så korta som möjligt för att undvika ohygieniska sorgkanter och minska risken för att du spräcker en nagel vid klättring/krypning.

Sköt intimhygienen väl så att du undviker onödiga komplikationer. Våtservetter är ett bra komplement till toalettpapper. Håller klåda och magsjuka borta.

Sköt om eventuella småsår så tidigt som möjligt. Särskilt händerna är utsatta, och det är lätt att dra på sig flera småinfektioner om man inte tvättar händerna ordentligt. Ha gärna med desinficerande våtservetter för att göra rent ordentligt med.

Utrustning fjällmöte – Ett förslag till utrustningslista med det nödvändigaste (i pdf-format).