Personlig utrustning

På kroppen

Utöver det du har närmast kroppen är följande saker bra att skaffa sig:

Hjälm

helmetBör helst vara en klätter/grotthjälm med möjlighet att fästa pannlampa. Bygghjälmar, cykelhjälmar, hockeyhjälmar kan funka för en första prova-på tur, men är inget att använda i längden. En godkänd hjälm för klätter- och grottbruk är designad för att halsremmen inte ska öppnas vid ett fall. En bygghjälm är i princip designad för det motsatta, dvs att den skall lossna från huvudet om användaren fastnar med hjälmen.
Ventilationshål i hjälmen är en klar fördel då det annars kan bli väldigt fuktigt av kondens under skalet. En grotthjälm har alltid fyra clips som används för att hålla fast huvudbandet på en pannlampa. Mer praktiskt jämfört med att baka in halva hjälmen i silvertejp.

Pannlampa

headlampDen första pannlampan för en färsk grottis behöver inte vara alltför avancerad, huvudsaken är att den ger tillräckligt med ljus, helst i en någorlunda bred ljusbild. LED-lampor är det som gäller idag, något annat är inte värt att fundera på. Lampan bör också ha en huvudrem som går att spänna runt hjälmen. Lampan på bilden har batterierna i lamphuvudet, men det finns också varianter med en separat batteripack som placeras på huvudremmen i nacken.

Den dag grottsuget blivit en permanent åkomma brukar nästa steg bli att skaffa en pannlampa som monteras direkt på hjälmen, vilket bland annat innebär att den sitter säkrare. Beroende på hur länge ett grottbesök varar så bör man också ha koll på vilken brinntid den egna lampan har då batterierna är nya. Om man bedömer att en uppsättning batterier inte räcker så får man ta med sig extra och byta när ljuset börjar tryta.

Reservlampor

Den lampa som inte kan gå sönder finns inte. Alltså måste du ha minst en reservlampa med dig, helst två. Den ena fästes lämpligen på sidan av hjälmen och riktas framåt, vilket gör att den kan användas hands-free. Den andra reservlampan kan förvaras i en ficka, i en snodd runt halsen innanför overallen, eller i en medhavd liten väska.

Grottoverall

overallDe första grottbesöken kan i de flesta fall klaras med vilken oöm klädsel som helst, men ganska snart inser man värdet av mer ändamålsenliga ytterkläder. En hantverkaroverall i bomull fungerar då bra för torr sommargrottning utan alltför trång krypning. Ju blötare och trängre grotta, desto fortare kommer en vanlig bomullsoverall att slitas sönder. Då är det bättre att satsa på en riktig grottoverall i cordura eller annat starkt syntetmaterial.

Handskar

dyneemaAtt kravla/klättra runt i en grotta sliter hårt på oskyddade händer. Skaffa därför någon typ av slitstarka handskar. För torra grottor är skyddsvantar av Dyneema (skärskyddshandskar) helt fantastiska, men för våta grottor fungerar tjockare gummihandskar bäst. Tunnare gummihandskar typ diskhandskar är ingen idé att prova – de går snabbt sönder.

Stövlar

I svenska grottor brukar stövlar vara att föredra. Det finns garanterat nån lerpöl att trampa i av misstag och då är det inte lika roligt att ha skor med lågt skaft på sig.

Knäskydd

I och med att grottor ofta kräver krypning/ålning/hasning för att komma fram så kommer alla utstickande kroppsdelar att möta grottväggarna. Knäskydd gör att dina egna knän under overallen håller längre, men även de kläder du bär. Om en grotta kräver väldigt mycket krypning eller om man har ömma knän kan en idé vara att ha dubbla lager knäskydd – både under och utanpå overallen.

Undvik hårda knäskydd med en plastskål framför knäskålen. De skyddar visserligen bra, men gör att man får sämre grepp vid t.ex. kaminklättring då man spjärnar emot med knäna. Litet tjockare mjuka knäskydd fungerar bättre.

Bälte

beltÄr bra att ha runt midjan för att kunna hänga saker i och samtidigt ha händerna fria. Välj enklast möjliga med metallspänne som knäpps igen, s.k. militärbälte. Plastspännen håller inte.

Att bära med sig

Om grottbesöket sker i en större grotta där du kommer vara inne inne en längre stund finns det litet extra saker som är bra att ha med sig. Här finns flera varianter beroende på hur mycket saker som man vill ta med sig. De minsta packpåsarna är endast på 2-4 liter och kan hängas i en karbin i bältet/selen. De rymmer det allra nödvändigaste.

Vattenflaska

Om grottan inte har någon plats där du kan du kan få tag i friskt vatten så får du ta med det själv. En vanlig PET-flaska på 5-7 deciliter tar inte stor plats och väger bara några få gram när den är tömd. Ta av etiketten innan, så att du inte skräpar ner i grottan när den slits av.

Vikbar kåsa

Om det däremot finns möjlighet att hitta drickbart vatten i grottan så är det mer praktiskt med en vikbar kåsa som faktiskt kan få plats i bröstfickan på overallen.

Mat/mellanmål

Vad du tar med är upp till dig, men se till att packa det vattentätt! Undvik krångliga förpackningar, du kanske måste kunna komma åt och äta din mat med handskarna på.

Säkerhetsprylar

Vissa småsaker kan vara bra att alltid ha med sig, mest för att skapa en rutin som gör att du inte saknar nedanstående prylar när det väl behövs.
Räddningsfilt – En tunn aluminiserad plastfolie som kan användas för att täcka över en skadad för att i möjligaste mån förhindra nedkylning. Placeras i bröstfickan på overallen eller i hjälmen.
Visselpipa – Kan vara användbar för att kalla på hjälp, men kan också vara enda sättet att kommunicera i en grotta, t.ex. för att signalera ”rep fritt” i en miljö där forsande vatten dränker också den egna rösten. Hängs i en snodd om halsen innanför overallen.

Kompass

I grottmörkret kan det vara svårt att få grepp om riktningar. En enkel liten kompass i samma snodd som visselpipan kan underlätta i vissa lägen.