Percy Nilsson död

En av ”De tre pojkarna”, de som 1950 upptäckte ingången till det inre delarna av Lummelundagrottorna, avled i december 2013. Sommaren 1948 började Percy Nilsson, Örjan Håkansson och Lars Olsson, tre tonårspojkar från Visby, att utforska de yttre delarna av Lummelundagrottan. De kom allt längre in och sommaren 1950 lyckades de forcera den trånga, långa gång (senare döpt till Pojkarnas gång) som var porten till Lummelundagrottans inre. De kom som mest c:a 150 m in. 5 år senare kom de med hjälp av en gummiflotte ytterligare 25 m in. Mer om detta kan du läsa i boken ”Berga-Kungens Sal” av Lars Olsson, en lättläst men välskriven bok av en av pojkarna.

Mer om Percy Nilsson kan du läsa här:
http://www.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx

Sök på ”Percy Nilsson Lummelundagrottan” om inte artikeln kommer upp meddetsamma.

Titta också på Youtubeklippet där de tre pojkarna blir hedrade av Högskolan på Gotland,     http://www.youtube.com/watch?v=dvdkJDlqZJE

Vad har SSF gjort för att hedra de tre pojkarna? Deras upptäckt var ju inte slumpmässig utan resultatet av målmedvetet utforskande och är fortfarande en av de mer betydelsefulla upptäckterna inom svensk speleologi, kanske den mest betydelsefulla. Jag har en känsla av att de kunde hedras mer, men ni som varit med längre i SSF kan kanske berätta vad som gjorts.

En kommentar till “Percy Nilsson död”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.