Grotträddningsövning Hemavan 24 augusti

Vartannat år träffas Fjällräddningens grottgrupper i Hemavan och Frostviken för att träna de olika moment som måste behärskas vid räddning av någon som skadat sig i en grotta.

I år ägde övningen rum i Västerbotten och Labyrintgrottan några mil nordväst om Hemavan. Förutom Fjällräddningen deltog även representanter för Polisen i Västerbotten och Jämtland samt den Alpina räddningsgruppen i Östersund.

För utformningen av övningen ansvarade SSF:s grotträddningskommitté med Christian Rylander och Leif Sigvardsson i spetsen. SSF svarade också för dokumentation av övningen och ledning av den efterföljande utvärderingen.

Årets övning var uppdelad i två delar där den första handlade om att bekanta sig med Labyrintgrottan och öva egentransport i grottmiljö. Fyra grupper med en SSF:are i varje som vägvisare tog sig in till sifonen i Klyftgången och tillbaka.

Efter en kort lunchrast spelades ett scenario upp vilket bestod av en skadad person i Blocksalen, där den skadade saknade känsel i benen. Från den platsen genomfördes bårtransport i de trängre passagerna för att pröva om detta var möjligt.

Bårarbetet fungerade mycket bra och alla kritiska delar av grottan kunde passeras med båren, vilket känns tryggt för oss i SSF samt Polis och Fjällräddning.

Nästa övning planeras till 2015 och kommer även den att intiktas på att ge grottgrupperna träning i olika personliga färdigheter. T.ex. framfördes önskemål om ytterligare träning i SRT.

Övningen videofilmades till stora delar och det färdiga resultatet finns att beskåda här:

En fylligare artikel kommer i Grottan #4 2013

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.