Mallorcaresa 2016


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

Senast uppdaterad: 2015-11-02, kl. 09:30

I mitten av april 2016 bär det av igen!

Den som är sugen på att uppleva några av grottorna på Mallorca och är medlem i SSF bör reservera vecka 16 redan nu. Programmet är långt ifrån färdigt, men nedan följer en beskrivning av upplägget i stora drag.

Sista anmälningsdag

1 november 2015. Detta för att vi ska kunna boka boende i tid.

Anmälningsstatus

I dagsläget är det 19personer som visat intresse, varav 16 har lämnat definitivt  besked att de hänger med.

Så här ser deltagarlistan ut :

Torbjörn Djuvfeldt, Hedesunda
Tommy Nilsson, Umeå
Helena Olsson, Västra Frölunda
Niklas Konstenius, Gävle,
Heddi Holmberg, Falun (barnvakt till Victor)
Lina Lindén, Skellefteå
Erik Pott, Skellefteå
Ida Fagerström, Uddevalla
Snöret Lindén, Stockholm
Henrik Norin, Umeå
Andreas Forsberg, Stockholm
Marco Kupiainen, Vikbolandet
Johannes Lundberg, Spånga
Johan Rees, Västerås
Ola Löfquist, Göteborg
Tor Paulin, Helsingfors
Jonas Lindbom, Sandviken, förste reserv
Jonas Persson, Undersåker, andre reserv
Petter Östberg, tredje reserv

Max antal deltagare – 16 personer

Det är val av boende som styrt maximalt antal deltagare, och fördelarna med att bo nära Tramuntana-bergen överväger nackdelarna.

Det innebär att vi har bokat 2 st villor strax väster om Inca med 8 sängplatser i varje, och därmed får gränsen 16 deltagare.

boende_2016

Resdagar

Målsättningen är att få 6 hela dagar på plats på Mallorca, vilket ger utrymme för en vilodag för den som önskar.

Avresa Sverige: Söndagen den 17 april
Hemresa Mallorca: Söndagen den 24 april

OBS: Den som väljer att resa andra dagar får själv ansvara för transport till/från boendet. Ingen av de anmälda ska behöva avstå en grottdag för att vara chaufför åt någon som ska från/till flygplatsen under andra dagar än de planerade resdagarna.

Kostnader för resor, boende mm

Deltagaravgift
Vi kommer att ta ut en deltagaravgift på några hundralappar för att täcka kostnaderna för transport och slitage på gemensam utrustning (rep och övrig riggningsmateriel). Exakt hur stor denna blir beslutas när vi fått bättre grepp om antalet deltagare.

Flygresor
Var och en bokar och betalar sin egen flygresa till/från Mallorca enligt rekommenderade resdagar.

Boende
Kostnaden för boendet per person och natt hamnar på c:a 125 kr, vilket faktiskt är billigare än att bo på ett halvdant vandrarhem.

Transporter på Mallorca
Transporter kommer att ske med hyrbilar (i snitt fyra personer per bil) och kostnaden för dessa delas lika mellan alla deltagare. Vi satsar på att hyra bilar av modell Citroën Berlingo eller motsvarande som rymmer skapligt med packning.

Schablonkostnad

Vi var ju ett gäng på 8 personer som gjorde en mer privat Mallorca-resa i mars 2015. De totala gemensamma utgifterna (exklusive flygbiljetter) för extra bagage för utrustning, boende, hyrbilar, drivmedel, mat mm uppgick till omkring 46.000 kr för 12 nätter. Och då åt vi gott på restaurang en av kvällarna och dessutom bjöd vi några locals på mat också.

Med den siffran som underlag får man fram ett riktvärde på c:a 3 500 kr per person för 7 nätter (inklusive allt, förutom flygbiljetter) om vi räknar in en deltagaravgift på c:a 400 kr. Observera att kostnaderna avgörs av aktuell Euro-kurs vid betalningar.

Det finns flera olika alternativ för flygresorna till/från Mallorca, men den saken får var och en lösa på egen hand.

Aktiviteter

Från måndagen den 18 april till lördagen den 23 april kommer det att finnas förberedda och guidade turer till grottor av följande kategorier:

  1. Horisontell eller enkel vertikal grotta (eventuellt kan simning förekomma) med kort anmarsch.
  2. Medelsvår vertikal grotta med tämligen kort anmarsch och djup på 50 – 100 meter.
  3. Tekniskt svår grotta med krävande anmarsch och ett djup på 100 meter eller mer.

För den som vill kika på vilka grottor som finns på Mallorca så kan denna fil öppnas i Google Earth. I många fall har varje markör också en länk till en grottkarta.

Färdighetskrav

Efter tidigare års erfarenheter vill vi trycka på att följande färdighetskrav för deltagare gäller:

Kategori 1: Skall klara en klättring på 20 meters frihäng på max 10 minuter. Skall kunna passera en omsäkring på max 3 minuter. Skall orka en 60 minuters anmarsch i lugn takt men i bitvis brant terräng.

Kategori 2: Skall klara en klättring på 30 meters frihäng på max 10 minuter. Skall kunna passera en omsäkring på max 2 minuter. Skall behärska repstyrningar, traverser (såväl horisontella som lutande) samt passage av knutar såväl vid firning som klättring. Skall orka en 90 minuters anmarsch med packning i krävande terräng.

Kategori 3: Skall klara en klättring på 50 meters frihäng på max 10 minuter. Skall kunna passera en omsäkring på max 1 minut. Skall fullt ut behärska teknisk klättring, även i trånga passager. Skall orka 120 minuters anmarsch med packning i brant och krävande terräng.

Kraven är satta för att var och en ska förstå att det krävs träning innan resan, både avseende teknik och kondition. Vill du hänga med men känner dig osäker på din kapacitet? Börja träna nu!

caragoler_path
Ett exempel på Kategori 3: 4 km:s vandring med packning tar c:a 2 timmar. Själva grottan är i princip 230 meter rakt ner innan den planar ut.

caragoler_cavemap

Personlig utrustning

Färdighetskraven innebär att var och en skall ha egen utrustning, dvs full personlig grottutrustning, inklusive kontrollerad SRT-utrustning (byt slitna komponenter i god tid innan resan).

Grottorna på Mallorca är varma och torra jämfört med Sverige. De allra flesta håller en temperatur på c:a 20 grader. Fleeceunderstället kan lämnas hemma, men ett tunnare underställ kan vara bra att ha med ifall vädret blir sämre.

Ytterligare information

Kommer vartefter planeringen fortskrider.

Anmälan

Anmälningsfunktionen är stängd.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.