Fjällmöte Korallgrottan


Evenemangsdetaljer

  • Datum:

Årets fjällmöte kommer vara vid Korallgrottan, Sveriges längsta grotta. Grottan ligger 1 mil norr om byn Stora Blåsjön i nordligaste Jämtland.

Utforskandet av Korallgrottan har legat vilande under många år, men nu är det på tiden att det återupptas! Senaste det hölls fjällmöte vid Korallgrottan var 2002.

Veckan efter fjällmötet planeras ett efter-fjällmöte i närliggande Bjurälven.

SSF har sökt och fått beviljat tillbörliga dispenser från Länsstyrelsen.

Genomförandet är även beroende på hur COVID-situationen utvecklas.

Anmälan

Anmälan görs senast veckan innan fjällmötet men helst tidigare till Lina Lindén, lina.linden [snabel-a] gmail.com, 070-2866702.
I anmälan anger du:

  • Vem som kommer
  • Kontaktuppgifter (mail och telefon)
  • Delta i Korallgrottan och/eller Bjurälven (se event om Bjurälven)
  • Hur många tält (se event om Bjurälven)
  • Hur tar du dig till fjällmötet (platser kvar i bilen?). Går bra att återkomma senare om man inte vet nu.
Var

Med allmänna färdmedel kan man ta sig med tåg och buss till Gäddede och sedan med förbokad taxi till antingen Stora Blåsjön eller direkt till bron där Leipikälven rinner ut i Ankarvattnet där vandringsleden upp till grottan början. Med bil kör man man till samma bro antingen söderifrån via Gäddede eller norrifrån från Stekenjokk. Det finns en stor parkering på vägens östra sida strax söder om bron. Mitt emot parkeringsplatsen börjar en spångad vandringsled som efter fyra kilometer kommer fram till Korallgrottan.

Lägerplatsen

Vi kommer att tälta i skogen runt raststugan som finns vid den stora kratern (instörtningsdolinen) där Korallgrottans första kända ingång finns. Uppströms längs bäcken som rinner ner i kratern finns också möjligheter att hitta tältplatser. Vi kommer antingen använda raststugans mulltoa eller inrätta en egen på plats då Korallgrottan är ett välbesökt område av turister och dessutom ett naturreservat. Korallgrottan ligger mestadels i skogsland och så även lägerplatsen så det kan vara extra bra att ha med sig myggmedel i år.

Aktiviteter

För de som inte besökt Korallgrottan tidigare finns mycket att besöka och förmodligen kommer vi under veckan även genomföra en besiktning av grottan där rapport ska lämnas till Länsstyrelsen. Det finns också ambitioner att jobba vidare med att knyta ihop grottkartan. Flera karteringar är gjorda av olika delar av grottan men bitvis sitter dessa inte helt ihop med varandra. Det finns som vanligt också potential för nyfynd.

Utrustning

Korallgrottan är mestadels horisontell men det finns partier till exempel runt Lutande salen där repstöd kan vara bra. Annars gäller normal utrustning för fjällgrottor, overall, hjälm, handskar, varma kläder. För vissa delar är våtdräkt eller torrdräkt lämpligt men stora delar av grottan kan besökas utan detta.