Caving Technical Guide – en pinfärsk grottbok

Boken (ISBN 978290080) är en engelsk översättning av den franska utgåvan ”Manuel Technique de Spéléologie” som kom ut i början av året och utgiven av FFS, det franska spelologförbundet, vilket märks på flera sätt.

caving_technical_guide_pal

Boken inleds nämligen med ett avsnitt om FFS organisation i sig, samt några kortare avsnitt med förbundets rekommendationer kring säkerhet för nybörjare, skydd av grottor samt val av utrustning.

Därefter fortsätter boken med att i sex längre avsnitt beskriva

  • Utrustning och dess användning
  • Riggning
  • Räddningstekniker
  • Övervakning och handledning av ovana klättrare
  • Avancerade tekniker (aidklättring, mm)
  • Allvarliga och oväntade situationer (översvämningar, nedkylning, mm)

Boken är rik på illustrationer, mycket ofta med fotografier i färg, men där så krävs för extra tydlighet också med distinkta teckningar.

Innehållet täcker alltså det mesta man behöver veta för att gå vidare och börja öva i sällskap med mer erfarna speleologer.

Hur står sig då Caving Technical Guide (CTG) i jämförelse med klassikern Alpine Caving Techniques (ACT)?

Rent faktamässigt innehåller böckerna till större delen samma information, men där ACT är full av personliga reflektioner från de två författarna Marbach/Tourte, tycker jag CTG är anonym, kortfattad och ganska torr.

Det är nog de 65 sidor som fattas CTG jämfört med referensverket ACT som gör att den senare boken är betydligt roligare att läsa, framför allt för att den berättar varför och inte bara hur man ska bära sig åt i olika sitiuationer.

Alpine Caving Techniques är därför fortfarande etta enligt min mening men Caving Technical Guide bör också finnas i varje bokhylla hos dem som är intresserade av att ta sig fram i vertikala grottor.

Tobbe

En kommentar till “Caving Technical Guide – en pinfärsk grottbok”

  1. Nu har jag snabbläst CTG och jag håller nog med om din jämförelse med ACT. En sak jag reflekterade över var dock att den kändes lite modernare än ACT, dvs. den beskriver de tekniker som verkligen är de som används av dagens grottisar. Jag gillade speciellt avsnittet om lättviktsriggning med AS-hängare/dynema-slingor. Fick där några nya lärdomar som jag tror kommer bli användbart framöver.

    Tycker böckerna kompletterar varandra bra och båda bör givetvis finnas i varje seriös grottis bokhylla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.