Petzl Vertex Vent & Ultra Vario

Det här blir två recensioner i en, både hjälm och lampa.

vertex_ultra

Petzl Ultra Vario

Vi tar lampan till att börja med. Den anskaffades inför sommarens grottande i bl.a. Vadve och en av anledningarna till valet var att jag redan ägde två lampor i samma serie från Petzl och därmed hade en drös batterier sedan tidigare.

En av lamporna packade ihop under omild behandling på Mallorca i april 2013, men det betraktar jag mer som otur än att lampan Ultra Wide (som slutade fungera) lider av kvalitetsbrister. Den vanliga Ultra-lampan (grå) har hållit trots lika omild behandling som syskonet utsatts för.

Ultra Vario har tre dioder som i olika kombinationer ger ljusbilder för olika syften. Framför två av dioderna är frontlinsen försett med ett linjeraster som sprider ljuset mycket bra.

Lampan tycker jag har precis det man behöver för normal grottning. Den lägsta ljusstyrkan (45 lm) räcker mer än väl för att ta sig fram i svenska grottor och skall enligt specifikationen räcka c:a 40 timmar med det mindre batteriet (2,6 Ah).

Vill man ha ännu bättre ljus (180 lm) ger nästa läge en bred ljusbild med bra räckvidd som håller kring 9 timmar med samma batteri. Jag har vid flera tillfällen videofilmat i detta läge med en Olympus vattentät kompaktkamera och fått riktigt bra filmkvalitet.

Det riktiga slösarläget (450 lm) ger ännu längre räckvidd, men en drifttid på c:a 2 timmar. Det behöver man inte ha på mer än några sekunder åt gången för att få en bild av större salar.

Till sist så finns en riktigt bra spot på 280 lumen som ger lång räckvidd.

Jag har genom åren använt och jämfört flera pannlampor av flera olika fabrikat och det är nog ingen av tillverkarna förutom Petzl som anger en trovärdig/användbar ljusstyrka.

Den enda nackdelen som Ultra Vario delar med de andra Petzl-lamporna i Ultra-serien är att det är litet för enkelt att komma emot grottväggar med ljusvredet och därmed ofrivilligt ändra ljusstyrkan.

Sammantaget är det ändå en väldigt bra lampa, och beställer man den från t.ex. Expé i Frankrike får man för c:a 3500 kr hjälm plus lampan monterad. Men det går ju naturligtvis att köpa lampan utan hjälm på flera olika inköpsställen.

Petzl Vertex Vent

Jag trivdes verkligen med min gamla Petzl Ecrin Roc, men remmarna på hjälmen blev allt svårare att hålla rena och luktade till sist riktigt äckligt. I ett taffligt försök att sanera inkråmet i hjälmen lyckades jag förstöra den och blev tvungen att hitta en ersättare.

Den enda hjälm från Petzl som har en liknande uppbyggnad under skalet som Ecrin Roc (som numera är utgången ur sortimentet) är Vertex, vilken finns i två varianter, med eller utan ventilationshål. Hjälmen marknadsförs främst mot yrkesfolk och är förberedd för montage av både hörselkåpor och visir. Jag tycker att en hjälm med remmar i inkråmet är bekvämare att bära och ventilerar bättre än hjälmar med en cellplastinredning som stötskydd.

Justering av hjälmen för olika huvudstorlekar görs med två rattar, en på vardera sidan strax framför respektive öra. En finess är att justeringen centrerar hjälmen över huvudet, dvs. man får lika mycket luftspalt mellan knopp och skal i både panna och nacke. Ventilationshålen kan enkelt öppnas eller stängas beroende på ventilationsbehov.

Vertex uppfyller också kraven på en hjälm för grottbruk, så varför inte testa? En faktor som avgjorde köpet var att jag till pannlampan fick med hjälmfästen för batteri och lamphuvud som passar på Vertex-hjälmen, samt att jag sedan tidigare hade en Petzl Pixa 3 som reservlampa vilken också går att montera på hjälmen med ett medföljande fäste.

Totalvikten för hela kalaset är ungefär densamma som en Ecrin Roc, dvs. litet åt det tyngre hållet, vilket kanske kan upplevas som jobbigt av den som har litet klena halsmuskler.

Utseendet på hjälmen är litet udda jämfört med de flesta andra grotthjälmar då den går långt ner över pannan och tinningarna. Det ser nästan ut som om den är på väg att trilla ner framför ögonen men det gör den inte. Det finns å andra sidan saker på en aktiv grottis som ser betydligt underligare ut än en hjälm.

Sammantaget är jag nöjd med kombon och den får bli valet vid seriösare grotturer även i fortsättningen.

Tobbe Djuvfeldt