Mallorca 2014

PM, version 1.10, 2014-03-16

Här återfinns information om den grottresa till Mallorca som är att planerad att ske under våren 2014. Innehållet kommer att uppdateras vartefter fler detaljer blir klara.

Senaste uppdatering: Se historik längst ned på sidan

1. Allmänt

Resan är öppen för medlemmar i SSF. Strävan är att få till ett program som passar så många aktiva grottisar som möjligt, från den avancerade SRT-klättraren till den som föredrar litet enklare horisontella grottor.

Maximalt antal deltagare är satt till 25 personer, mer om detta nedan under punkt 15.

2. Tider

2014-04-12 till 2014-04-21 (8 hela grottdagar)

3. Inriktning

Att med en vertikal grupp besöka några av de mer utmanande grottorna på Mallorca, vilket innebär stort inslag av SRT-klättring, i en del fall djupare än 200 meter.

Att med en andra grupp erbjuda besök i enklare grottor utan krav på avancerade klätterkunskaper.

Cova Des Pas Vallgornera kommer inte att kunna besökas. Restriktionerna för besök har skärpts och den kvot av besökare som tillåts är redan nu fylld för påskveckan och större delen av 2014.

Övriga aktiviteter mer av turistkaraktär blir upp till den enskilde att planera och genomföra.

Arrangörsgruppen svarar för riggning och guidning i de olika grottor som ska besökas.

För den som vill fantisera en del kring möjliga grottbesök så finns denna KML-fil att ladda hem och öppna i Google Earth.

De olika symboler som visas i Google Earth har följande innebörd:

Grått = horisontella/grunda grottor, eller djupet är okänt
Blått = djupare än 30 m
Grönt = djupare än 50 m
Orange = djupare än 100 m
Rött = djupare än 200 m
Stjärna = grotta som bedöms vara litet extra sevärd.

4. Förkunskaper

Vertikala gruppen: God kondition och grottvana, även från svårare grottor. Genomtränade färdigheter som gör att frihäng på 50 meter eller mer inte är något hinder för den enskilde eller övriga i gruppen. Utöver sedvanliga omsäkringar och repstyrningar ställs krav på att behärska traverseringar (tyrolean). Skall själv ha med sig komplett SRT-utrustning.

Horisontella gruppen: God kondition och grottvana. Skall kunna klara enklare repklättringar med omsäkringar då även enklare grottor ofta börjar med en kort firning för att sedan vara i princip horisontella. SRT-utrustning behövs alltså. Meddela i god tid om du har behov av att låna utrustning så finns chans att det går att ordna.

Åtminstone en grotta (Cova Des Coloms) som planeras för besök (om vindarna stämmer) kräver vid besök förutom simkunskaper också medhavd våtdräkt samt simfenor. Det räcker dock med en tunnare surfdräkt på 3-4 mm.

5. Deltagare

Intresseanmälan i ett så tidigt skede som möjligt.

Bindande anmälan från och med 2014-01-31.

6. Klimat

Temperaturen i grottorna är normalt som en sval svensk sommardag. Simturen in till Cova Des Coloms är c:a 250 meter enkel väg och vattentemperaturen under påsken beräknas vara kring 18 grader.

7. Personlig utrustning, säkerhet

Grottning allmänt

 • Utrustning för torrgrottning (lämna PVC:n hemma), en t-shirt under overallen räcker oftast.
 • Räddningsfilt (aluminiserad polyesterfolie)
 • Stövlar är inte optimalt, välj hellre oömma träningsskor, lätta vandringskängor eller liknande.
 • SRT-utrustning:
  – grottsele + D-majong/karbin
  – kosvansar för grottbruk
  – croll + bröstsele
  – handklämma + fotslinga och extra kosvans (om man inte är helt trygg med att använda den långa ordinarie kosvansen)
  – stop firningsbroms + bromskarbin eller motsvarande

Det är av säkerhetsskäl viktigt att vi har så likartad utrustning som möjligt. Det blir då enklare med kamratkontroll och tillfälligt lån av utrustning samt i värsta fall enklare vid räddningsinsatser.

Firningsåttor, grigris och liknande är direkt olämpliga i grottsammanhang med många omsäkringar då de måste tas bort från selen för att trä om repet = risk för att man tappar dem.

Cova Des Coloms

 • Våtdräkt, simfenor (ev. också cyklop/snorkel för den som vill se bra och fotografera/filma under vattenytan inne i grottan).
 • Grott/canyoningsäck
 • Vattentät Curtec burk(ar) för förvaring av utrustning och matsäck rekommenderas. En vanlig drybag håller inte tätt under en hel dag.

Allmänt

Alla deltagare kommer innan första grotturen få fylla i ett s.k. deltagarkort. Detta skall redovisa:

 • Namn och personnummer, adress och övriga kontaktuppgifter
 • Hälsotillstånd, ev. mediciner, mm.
 • Kontaktuppgifter till närmast anhörig/kontaktperson

8. Gemensam utrustning

– Sjukvårdsutrustning (första förband, Samsplint, mm)
– Riggningsutrustning

9. Resan Mallorca t.o.r.

Avresa lördagen den 12 april och hemresa på påskdagen den 20 april för flertalet.

Var och en bokar sina egna flygbiljetter, men försök att hålla de planerade resdagarna.

Buss från flygplatsen fungerar för den som kommer vid en udda tid.

Linje 21 mot S’Arenal passerar intill vårt hotell. Hållplatsen är Marbella 42 och då ligger hotellet direkt till vänster (men bakom alla butiker intill gatan) sett ur färdriktningen. Se kartan nedan. Biljetten kostar 3 Euro.

10. Boende, mat, mm

En plats vi bott på tidigare är ett lägenhetshotell c:a 5 km:s bilväg från hyrbilsparkeringen vid flygplatsen. Hotellet heter Plaza Son Rigo och är ett lugnt och lummigt ställe (N 39.522152°, E 2.740934°) ett par kvarter innanför strandpromenaden.

[mapsmarker marker=”19″]

I nuläget är fyra lägenheter bokade för perioden 12 – 21 april. Det ger utrymme för 8 hela grottdagar för den som har energi för det.

Varje lägenhet är på 46 kvadratmeter och rymmer 4 vuxna (2 sovrum), har ett litet vardagsrum med pentry och köksutrustning plus kylskåp. Toalett/badrum är av normal hotellstandard.

Sängkläder ingår, men bäddning får man fixa själv, liksom städning under veckan. Väggkontakter för el följer samma standard som i Sverige.

En lägenhet har i regel också en liten uteplats alternativt balkong beroende på om den ligger i markplan eller inte. Tag gärna med några meter repsnöre för att använda som torklina.

I ett annex finns tvättstuga som kan användas om man köper polletter i receptionen. Trådlöst nätverk finns kostnadsfritt, men täckningen varierar rätt rejält beroende på vilken lägenhet man bor i.

Jag räknar med att en del av dem som har anmält intresse i nuläget kommer att falla ifrån och vill därför inte överboka. Vi får kompletteringsboka om det i slutet av januari visar sig att jag hade fel.

Varje lägenhet kostar 646€ för hela perioden, vilket ger en kostnad per person och natt på knappt 160 kr med dagens växlingskurs (om vi fyller alla rum).

Bokning sker utan förhandsbetalning – vi betalar då vi är på plats. Jag återkommer i god tid innan avresa med information om hur vi hanterar ekonomin.

Om vi blir tvungna att avboka en lägenhet debiteras vi kostnaden för en natt, vilket vi slår ut på samtliga deltagare.

Mat och andra förnödenheter kan köpas i ett flertal kvartersbutiker i närheten av hotellet. Storköp görs lämpligen i en litet större butik, och en sådan (Mercadona) ligger ett par minuters bilväg från hotellet och passeras vanligen till eller från en grottur.

11. Transporter på ön

Vi kommer att hyra bil, vilket är förhållandevis billigt och ger flexibilitet.

En praktisk bilmodell som vi använt tidigare är en Citroën Berlingo vilken har ett litet större lastutrymme.

Hyresvillkoren tillåter i regel två förare på en bil utan extra kostnad. Innan uthämtning av bilarna måste vi besluta om vilka två personer (som måste ha med sig sitt körkort) som skall kunna köra respektive bil.

Priset för hyra + försäkring av en bil som rymmer 5 personer + packning beräknas till c:a 2500 kr för 8-9 dagar. Tillkommer kostnad för bensin. Bilkostnaderna kommer för enkelhetens skull delas lika mellan samtliga deltagare.

12. Kostnader, betalning

Vi kommer att begära in förskottsbetalning för varje deltagare för att kunna betala kostnader för hyrbilar och boende, vilket sker samordnat.

13. Försäkringar, tillstånd

Be ditt försäkringsbolag utfärda ett intyg att hemförsäkringens reseskydd täcker skada och transport som kan inträffa under grottaktivitet, vilket kan fungera i kombination med ett EU-kort från Försäkringskassan.

Ett annat alternativ är att teckna en försäkring via det Spanska grottförbundet. Det finns fyra nivåer av försäkringen som är möjliga att teckna:

 • Basic B – kostar 55€ för ett kalenderår och täcker grottning och canyoning inom Eu
 • Plus B – kostar 80€ för ett kalenderår och har ett utökat skydd som omfattar klättring, kajak, dykning, MTB, vandring, via ferrata mm inom Eu
 • Basic B1 – kostar 65€ för ett kalenderår och ger samma skydd som Basic B men utökat att gälla hela världen.
 • Plus  B1 – kostar 95€ för ett kalenderår och ger samma skydd som Plus B men utökat att gälla hela världen.

Tycker du att detta erbjudande är intressant så kan du skriva in dina uppgifter i detta utdelade kalkylark på Google Drive. Placera muspekaren över en kolumnrubrik för att se en liten vink om vad du skall fylla i. I mitten av januari ser Anders på Mallorca till att uppgifterna förmedlas vidare till grottförbundet som också utfärdar försäkringsbevisen.

OBS: Senast i mitten av januari skall du också ha betalat in rätt belopp till kontot
IBAN: ES41 0061 0039 7402 3527 0118
SWIFT/BIC: BMARES2M

FEE - insurance

Försäkringskassans EU-kort är det lika bra att skaffa oavsett försäkringsalternativ, det kostar ju inget.

Var ute i så god tid det bara går med att ordna försäkringsskyddet. Resegruppen kommer att begära in kopior på alla intyg för att förenkla för allihop vid besöket.

Vidare kan några av grottorna i bergen kräva ett beviljat tillstånd för besök, vilket måste sökas minst en månad innan besöket. Orsaken är att hela bergskedjan numera är nationalpark och att man från myndigheternas sida troligen vill ha litet kontroll på hur många som besöker området. Resegruppen sköter dessa ansökningar.

14. Program, aktiviteter

Här kommer aktiviteterna att beskrivas i tidsordning efter hand vi lägger fast programmet.

Vi gör dock inget detaljprogram som dag för dag beskriver exakt vad vi kommer att göra. Vädret kan vara en faktor att ta hänsyn till och det är bra att kunna anpassa aktiviteterna efter de lokala förutsättningarna.

Troligen tar vi fram en bruttolista med aktiviteter för de båda grupperna och förbereder oss med grottkartor, vägbeskrivningar och annat så att vi täcker alla dagarna med litet marginal.

Var beredd på att grottdagarna kan bli långa!

15. Deltagare

Den definitiva deltagarlistan ser ut så här:

Anna Samuelsson
Christel Weiner
Erik Pott
Helena C Olsson
Ida Fagerström
Jonas Lindbom
Kaveh Hoodeh
Lina Lindén
Linnea Järvstråt
Magnus Bennet
Marco Kupiainen
Niklas Konstenius
Tobbe Djuvfeldt
Tommy Nilsson
Tor Paulin
Åke Jennehag

16. Uppdateringshistorik

2013-10-13, v 1.0, Tobbe: Ursprunglig preliminär version
2013-10-16, v 1.1, Tobbe: Lagt till länk till KLM-fil med grottor under punkt 3.
2013-10-19, v 1.2, Tobbe: Fyllt på med info under punkterna 10. Boende och 11. Transporter
2013-10-22, v 1.3 Tobbe: Lagt till de som anmält intresse under punkt 15.
2013-11-15, v 1.4 Tobbe: Uppdaterat läget avseende hotellbokningar
2013-11-17, v 1.5 Tobbe: Förtydligat behov av utrustning under punkt 4.
2013-11-22, v 1.6 Tobbe: Specificerat nödvändig SRT-utrustning under punkt 7.
2013-11-24, v 1.7 Tobbe: Kompletterat punkt 15 med info om max antal deltagare.
2013-12-20, v 1.8 Tobbe: Lagt in aktuella uppgifter om den spanska grottförsäkringen.
2014-01-05, v 1.9 Tobbe: Kort om Program/aktiviteter under p. 14.
2014-02-24, v 1.10 Tobbe: Definitiv deltagarlista under p. 15.