Fjällmöte 2016

Vadve

Tobbe Djuvfeldt, Niklas Konstenius, Lina Lindén, Erik Pott

Tanken med årets fjällmöte då SSF firar 50 år är att besöka många av Vadvedalens nya och gamla klassiker. Området är kanske det i Sverige som erbjuder mest, störst och djupast vad det gäller grottor. Även vad det gäller nederbörd men det glömmer vi gärna… eller är väldigt tacksamma för de stora mängder vatten som format dessa fantastiska grottor. Vad sägs om Lämmelhålet, Voitaskallogrottan, Iskristallgrottan, Snötempelgrottan och Vadveriehppigrottan. I området finns allt från enklare horisontella till utmanande vertikala grottor.

Det finns fortfarande potential för nyfynd i hela området och även i de tiotalet befintliga grottorna som i vissa fall bara delvis karterats. Den relativt nyupptäckta  Vadveriehppigrottan på norska sidan om gränsen är drygt två km lång och 150 m djup än så länge. Så sent som under fjällmötet 2014 hittades ”Svartfallet” där som är en ny serie schakt och vattenfall totalt 70 vertikala meter ner.

När

Fjällmötet är traditionsenligt i månadsskiftet juli-augusti, så även i år. Mötet är officiellt från 31a juli  till 6:e augusti men man får dyka upp tidigare, komma senare eller dröja sig kvar några dagar extra om man vill. Första kvällsmötet hålls preliminärt den 31 juli klockan 19.00 på lägerplatsen.

Vandra in eller flyga helikopter

Den som vill kan lätt vandra till/från lägerplatsen (17 km enkel väg). Det GPX-spår som visas i kartan på hemsidan går att ladda ner och rekommenderas starkt för den som vill undvika en del riskabla vad och branta sluttningar på skrå som man lätt råkar på vid vandring längre österut norr om bron. Fram till spårets början följer man stigen som startar från E10 norr om Kopparåsen, och i slutet går man bara vidare i dalen väster om jokken tills man ser baslägret längre in. Våra vänner i NGF kan även vandra in norrifrån från Bones, Norge.

SSF kommer att ordna helikoptertransport från Abisko Östra Söndag den 31a juli och återfärd lördagen den 6e augusti. Vill man resa andra dagar kan man boka detta själv hos Kallaxflyg. Det går naturligtvis att flyga åt bara ena hållet. Helikoptern kommer även användas för att frakta en del gemensam utrustning och det går också att lämna bagage för frakt av helikopter om man vill vandra in.

Slutgiltiga flygtider kommer meddelas på speleo.se senast i slutet på juni. Preliminärt samling på helikopterbasen ovanför Abisko Östra station klockan 10.00 för första avresa. En av mötesarrangörerna kommer vara på plats vid basen och hjälpa till att checka in alla som bokat flygning. Bagagevåg kommer att användas för att dubbelkolla packningen och handbagage räknas som en del av den totala bagagevikten. Då det finns en maxvikt på vad helikoptern kan lyfta är det viktigt att alla respekterar regler kring vikter och lämnar in korrekta uppgifter vid anmälan.

Lägerplatsen

Platsen för baslägret är vald med tanke på att det ska vara möjligt att göra turer till flera av de grottor som ligger inom 1 – 5 kilometers avstånd från lägerplatsen. Koordinater till baslägret är preliminärt. Håll utkik på hemsidan eller kontakta någon i arrangörsgruppen om du tänker vandra in.

SWEREF 99 TM (UTM zon 33N)
N 7608481 E 637515

WGS84 (SWEREF 99)
68.55472720N  018.37172736E

[mapsmarker marker=”111″]

Aktiviteter på mötet

Fjällmötet kommer att ägna sig åt att i första hand besöka de kända grottorna samt naturligtvis undersöka omgivningarna efter nyfynd. Det kan vara bra att ta med våtdräkt om man vill spendera mycket tid i de blötare grottorna i området. Gemensam riggningsutrustning kommer finnas tillgänglig. SRT-utrustning krävs för de flesta grottorna men det finns även horisontella grottor i området. SSF kommer att tillhandahålla  begränsat med gräv- och karteringsutrustning. Flera grävprojekt undersöktes och påbörjades under 2014, ta gärna med egen spade vid stort grävintresse.

Före och efter mötet

Vill man bo inomhus före eller efter mötet rekommenderar vi Abisko mountain lodge som ligger just nedanför helikopterbasen. Har man tillgång till bil är även STF’s Fjällstation ett alternativ lite längre bort.

Anmälan och lägeravgift

En lägeravgift kommer att tas ut av alla deltagare för att täcka gemensamma kostnader, till exemple att ta in en gemensam lägertoalett.  Barn & ungdomar under 18 år deltar gratis. Förutom detta kommer vi att ha en repavgift för alla som vill  besöka de vertikala grottorna.

Lägeravgift, repavgift och helikopterbiljetter betalas in i förväg på Pg 634208-3 eller Bg 5002-0494, märk inbetalningen med ”Fjällmöte16” och ditt namn. Det går även bra att betala lägeravgiften på plats kontant om man vandrar in.

Priser:

Lägeravgift: 250

Repavgift: 200

Helikopterresa enkel Abisko-lägerplatsen inklusive 30 kg bagage: 1200 kr

Anmälan görs via anmälningsformuläret nedan eller mail till lina.linden@gmail.com.

Anmälningsformulär

[Form id=”26″]

Tänk på att det är lättare att stuva flera mindre kolli än en jätteryggsäck i helikoptern. Om du avser skicka enbart utrustning med helikopter så ska den lämnas uppe vid helikopterplattan i Abisko Östra senast söndag fm 1000 den 31 juli, väl förpackad och märkt. Packningen kommer att lämnas fritt stående i regnet på fjället.

Anmälan kan ske hur sent som helst men vill man ha helikoptertransport gäller anmälan senast 15 maj.

Inläsning inför fjällmötet

Forsberg, Andreas ”Vadveriehppidalen – kanske Vadvevagges sista grott-jungfruliga utpost” Grottan nr 1 2014, beskriver området och ger även referenser till annan intressant läsning om dalen. I Grottan  1 2015 går det att läsa två artiklar av Hedström, Fredrik  ”Fjällmöte i Vadveriehppi” och Kupianen, Marco ”Mer från fjällmötet 2014” som ger lite inspiration från senast SSF besökte området.