Climbing Technology Quick Step

För ett par år sedan kom det italienska företaget Climbing Technology ut med en produkt som väldigt mycket liknar Petzl:s Pantin, dvs ett replås avsett att fästas vid fotleden

quickstep_2

Vad gör då denna produkt intressant jämfört med Petzl:s mer etablerade produkt?

För att börja från början: Jag blev väldigt nyfiken på Petzl:s version II av både Croll, Basic och Pantin, där man lyckats göra dem väsentligt mindre och lättare jämfört med respektive föregångare. Mindre skrymmande vid användning och mindre vikt att bära på ser jag som positivt så länge funktionen inte blivit sämre.

Efter att ha använt dem under årets grotturer så tycker jag att både Croll och Basic är minst lika bra som sina föregångare, men detta gäller tyvärr inte Pantin II. Jag tycker den har följande huvudsakliga nackdelar jämfört med den gamla versionen:

 • smala remmar som inte fördelar trycket på foten lika bra
 • har svårt att svälja smutsiga och svullna rep
 • en svag fjäder som tappar greppet om repet alldeles för lätt

Jag har alltså återgått till min gamla slitna Pantin och gruvat mig litet för den dag då den slitits ut och jag är tvungen att köpa en ny.

Jag har ju sett tidigare att både Kong och CT har replås för fotled på programmet, men det var först nu som jag fick anledning att titta närmare på dem.

Det som såg mest intressant ut med CT:s Quick Step var spärren mot ofrivillig öppning, vilket kan vara en fördel om man som jag irriterar mig på att det är så lätt att tappa greppet om repet med en Pantin om man bara vinklar foten det minsta fel.

Alltså beställde jag ett exemplar för att testa. Priset avskräckte definitivt inte, Quick Step är väl någon hundralapp billigare än en Pantin II om man beställer sina prylar från expe.fr

Efter att ha klättrat några vändor så fick jag följande positiva intryck:

 • fjädern som trycker kammen mot repet är något kraftigare = snabbare grepp om repet
 • spärren förhindrar att repet hoppar ur av misstag, samtidigt som den är lätt att öppna och stänga då man behöver koppla sig på/av repet
 • remmarna är bredare och trycker inte mot foten lika mycket som Pantin II
 • bandet under hålfoten är lättare att justera
 • själva låset (metallen) har större anliggningsyta mot foten och upplevs vingla runt mindre än Pantin II

Nackdelar finns också:

 • det finns inget hål i metallgodset som gör att man kan fästa replåset i en karbin och i nödfall använda den som en handklämma
 • bandet under hålfoten är fastsytt i själva replåset och inte möjlig att byta på ett enkelt sätt
 • vikten är ungefär dubbelt så stor jämfört med Pantin II, 167 gram vs 85 gram

För min del väger dock fördelarna över och jag kommer att fortsätta använda Quick Step

Uppdatering 2015-06-22

Det är svårt att hitta replåset i de webbutiker som säljer grottutrustning. Man får i stället leta bland de sidor som säljer till arborister. Den här butiken ligger inom EU och har pålitliga leveranser: http://www.gustharts.com/cl-a103-ct-quick-step/

Jag skickade dessutom en fråga till dem om de hade den senaste versionen i lager, dvs den där de tillverkat den svaga delen i ett starkare material och fick svaret: ”Yeah all the ones in stock are new stock so should all feature the strengthened frame. The one I have here infront of me is an 0414.

Uppdatering 2015-05-01

Det replås jag fick som ersättning för det som gick sönder är fortfarande helt efter en hel del klättrande, både på hemmaplan och på Mallorca. Så länge det håller är det fortfarande det replås för fot som fungerar bäst av de jag testat. Märkningen indikerar att den är tillverkad i februari 2014.

Uppdatering 2014-06-06

Fick svar från CT idag (med en ursäkt för att de dröjt med att svara). De erbjuder sig att byta ut det trasiga replåset utan kostnad. Frågan är om de byter ut alla 4 jag köpte i december? Återkommer med rapport när jag vet mer.

Uppdatering 2014-05-14

Under helgens klättrande brast den ram i vilken remmen är infäst i själva replåset.
Quick Step-A
Dock tycks det som om Climbing Technology redan identifierat konstruktionens svaghet och gjort förändringar i materialval:

qs-a

Vi får se om de kan svara på min fråga om var jag kan köpa den förbättrade versionen och vara säker på att få den och inte något gammalt som ligger och värmer någon hylla.

Tobbe Djuvfeldt