Sveriges Speleologförbund

Ser det här mejlet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället!

Nyhetsbrev nr 4!

Välkommen till årets första nyhetsbrev! Tanken är att vi ska skicka ut fyra nyhetsbrev per år med uppdateringar kring aktuella händelser och lite sista-minuten-information. Vi skickar ut det till alla som har e-post registrerad hos oss och om du inte vill ha fler nyhetsbrev så går det att tacka nej till framtida utskick med länken i slutet av mejlet. Det går också bra att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare.

Speleolog i siluett i grottöppning, Khammouane, Laos. Foto: Johannes Lundberg

Årsmöte 2022

Årsmötet 2022 kommer äntligen att vara i Medelpad! Vi kommer att bo i Utsikten i Sillre nära Liden med utsikt mot Indalsälven (ca 6 mil från Sundsvall). På utflyktsprogrammet står Medelpads landskapsgrotta Drömgrottan (157 meter), skrevorna i Nolbygrottan och klassiska Snödskallegrottan. För de bilburna som vill göra spontanutflykt finns Geopark Indalsälven med Döda fallet, den thailändska paviljongen till Chulalongkorns minne, Alnöns spännande geologi eller tunnelgrottorna i Smitinge utanför Härnösand.

Årsmötetshelgen är som vanligt kristi himmelsfärdshelgen 26-29 maj, med årsmöte fredagen den 27 maj kl 19:30 på Utsiktens turistgård eller över Zoom om du inte kan delta själv

Årsmöteshandlingarna kommer att publiceras på speleo.se allt eftersom. Anmälan med deltagaravgifter kommer snart, men du kan anmäla dig redan nu för att få uppdateringar per e-post!

 

Grottan nr 1/2022

Nästa nummer av Grottan är på väg från tryckeriet hem till dig! Om du inte har fått Grottan inom kort så hör av dig på info@speleo.se. Eller så har du helt enkelt glömt att betala medlemsavgiften. Gå till din medlemssida på speleo.se eller logga in via speleo.se för att se när ditt medlemskap löper ut. Är du osäker så kan du också kontakta oss på info@speleo.se! Grottan finns som vanligt också att läsa som pdf på speleo.se för inloggade medlemmar. Passa gärna på att läsa äldre nummer i väntan på att nästa nummer ska komma till din brevlåda!

 

UIS - 18th International Congress of Speleology

I sommar (24-31 juli) är det dags för den Internationella kongressen för speleologi i Frankrike! Fram till den 27 mars är det reducerat pris på anmälan, så passa på att anmäl dig redan nu!

Kongressen äger rum vart fjärde år någonstans i världen. Senast hölls den i Sydney, Australien, och nu ett år försenad på grund av pandemin, kommer den hållas i Frankrike, närmare bestämt i Chambéry, nära franska alperna och cirka en timme från Lyon respektive Genève.

Vad är då en UIS-kongress? Vad händer? Vad gör man? Hur funkar det? Här följer en kort sammanfattning av vad man kan förvänta sig av en kongress!

Framför allt är kongressen en möjlighet för speleologer och grottisar från hela världen att träffas och utbyta erfarenheter. Under veckan hålls många olika seminarier om allt från biologi och arkeologi i grottor till genomförda grottexpeditioner och grotträddningar, men också filmvisningar, speleolympics och foto- och konstutställningar. Utifrån föreläsningsprogrammet (som ännu inte är publicerat) får man själv bestämma vad man helst vill gå på.

Onsdagen mitt i kongressveckan är en exkursionsdag. Då hålls inga seminarier, utan istället ordnas det massa utflykter. Allt från vingårdsbesök och turistgrottor till ytexkursioner och grotturer. Tanken är att alla ska kunna hitta något som passar dem. Besökarna på UIS-kongresserna är allt ifrån nybörjare till de som grottat i 70 år. Precis som speleologgemenskapen i övrigt! Under veckan finns en handfull förriggade grottor som man kan passa på att besöka om man är trött på föreläsningar. Det är bara anmäla att man åker, sen ge sig av på egen hand. Har man inte lust att gå på föreläsningar kan man förstås grotta hela veckan! Före och efter själva kongressveckan anordnas det pre- och post-camps. Det är läger med fokus på något specifikt som intresserar en. Allt från turistgrottor till sportig grottning, eller något specifikt intresse så som fotografi, grotträddning eller vetenskap. Dessutom kommer det finnas fullt med försäljare av grottutrustning på plats! Passa på att testa grottoveraller innan du köper! En ovanlig lyx för oss i Sverige!

Anmälningsavgiften till själva kongressen har reducerat pris fram till 27 mars: €129 (därefter €175).

Onsdagsexkursionen kostar €60.

Olika pre- och post-camps kostar mellan €420 till €1420.

Boende under själva kongressen får man fixa själv, men det finns en del information på hemsidan.

 

SRT-kurser

Än är inte datumen för våren och höstens kurser i grottklättring (SRT eller Single Rope Technique) bestämda, men vi hoppas kunna erbjuda kurser på både introduktionsnivå (SRT1) och i riggning (SRT2) på fler platser än numera klassiska Stollgruvan i Hofors. Läs mer på speleo.se/kurser och anmäl er för att få information om framtida kurser!

la Vira de la Araña i Cueva Fresca, Kantabrien, Spanien. Foto: Johannes Lundberg med Torbjörn Doj och Bjørn Egil Johansen. (2019).

Nyhetsbrevet i skräppostkorgen?

Hamnar nyhetsbrevet i skräppostkorgen? Tyvärr kan inte vi göra så mycket åt det när vi skickar ut nyhetsbreven, men lägg gärna till Sveriges spelelogförbund med e-postadressen mailsender@speleo.se som kontakt i ditt e-postprogram så ökar chansen att du får nästa nyhetsbrev i din inbrevlåda! Det har tidigare varit problem med att vissa mejlprogram ine har visat innehållet i nyhetsbreven, men vi tror vi har lyckats fixa det nu. Men fortfarande är det problem med att läsa nyhetsbreven i vissa format, till exempel i en del mobiltelefoner. Vi jobbar på det och hoppas hitta en lösning till nästa nyhetsbrev. Om du tror du vet vad vi kan göra för att göra nyhetsbreven mer lättlästa i alla apparater och mejlprogram så hör gärna av dig! Samma sak om du upplever oväntade problem! Och det går alltid att läsa nyhetsbreven i webbläsare istället.

 

IYCK2021 (och 2022)

Vi vill passa på att påminna att International Year of Cave and Karst 2021 fortsätter också i år! Kolla in aktuellt program på iyck2021.org!

 

FSE Nwesletter och UIS Bulletin

Läs senaste FSE Newsletter och UIS-Bulletinen!

 

Om bilderna: Övre bilden: Ingången till Tham (grotta) Heup i Khammouane, Laos, under Expo-Laos-espeditionen 2012. Foto: Johannes Lundberg. Nedre bilden:  La Vira de la Araña i Cueva Fresca, Kantabrien, Spanien. Foto: Johannes Lundberg med Torbjörn Doj och Bjørn Egil Johansen (2019).

Kalendarium

Sverige

Expedition Bjurälven 2022
25 mars–4 april, Bjurälven, Jämtland: för mer info, se speleo.se!

Manusstopp Grottan
15 maj: senaste datum för artiklar till Grottan 2/2022!

Årsmöte 2022
26–29 maj, Sillre, Medelpad: För mer info, se speleo.se!

Lummelundaveckan 2022
27 juni–2 juli, Lummelunda, Gotland: För mer info, se speleo.se!

Fjällmöte 2022
Mer info kommer på speleo.se!

Geologins Dag
10 september, hela Sverige: Mer info finns på Geologins dags hemsida!

SSF Arbetshelg

22–23 oktober, Stockholm: Mer info kommer på speleo.se!

Internationellt

14th International Symposium on Pseudokarst
Uppskjutet till våren 2022. För aktuell information, se 14pseudokarst.wonders4you.com

FSE Art Contest
Ny deadline: 31 mars. För aktuell information, se eurospeleoart.eu

Karst sessions at European Geophysical Union General Assembly 2022
3–8 april, Wien, Österrike: För aktuell information, se uis-speleo.org/index.php/event/karst-sessions-at-egu-2022

Fort Stanton Cave Science Conference
7–9 april, Socorro, New Mexico, USA: För aktuell information, se uis-speleo.org/index.php/event/fort-stanton-cave-science-conference

36th Brazilian Congress of Speleology
20–23 april, Brasilia, Brasilien. För aktuell information, se 36cbe.org.br

9th International Workshop on Ice Caves (IWIC-IX) & the 12th Scientific Conference Research, Utilization and Protection of Caves
9–13 maj, Liptovský Mikuláš, Slovakien: För aktuell information, se uis-speleo.org/index.php/event/9th-international-workshop-on-ice-caves

Advanced SRT and Rigging Course
28 maj–3 juni, Szögliget, Ungern: För aktuell information, se www.cavingacademy.org/course-2022-rigging.html

Spelaion Forum 22
9–28 juni, La Chaux-de-Fonds, Schweiz: För aktuell information, se forum.spelaion.ch

29th International Karstological School
13–17 juni, Postojna, Slovenien): För aktuell information, se iks.zrc-sazu.si

NSS Convention
13–17 juni, Rapid City, South Dakota, USA: För aktuell information, se www.nss2022.caves.org

60. Jahrestagung des VdHK
16–19 juni, Truckenthal, Thüringen, Tyskland: För aktuell information, se www.vdhk.de/jahrestagung

EuroKarst 2022: The European Congress on Karst Hydrogeology and Carbonate Reservoirs
22–25 juni, Málaga, Spanien: För aktuell information, se www.eurokarst.org

Karst Record IX (KR9) Conference
17–20 juli, Innsbruck, Österrike: För aktuell information, se www.uibk.ac.at/congress/kr9

25th International Conference on Subterranean Biology
18–22 juli, Cluj-Napoca, Rumänien: För aktuell information, se uis-speleo.org/index.php/event/25th-international-conference-on-subterranean-biology

18th International Congress of Speleology
24–31 juli, Savoie Technolac, Le Bourget du Lac, Savoie, Chambéry, Frankrike: Se här brevid och uis2021.speleos.fr

14th EuroSpeleo Forum 2020
31 juli–2 augusti, Burgos, Spanien: För aktuell information, se uis-speleo.org/index.php/event/14th-eurospeleo-forum-2020

Int. Conference on Geomorphology Karst Session
12–16 september, Coimbra, Portugal): För aktuell information, se meetingorganizer.copernicus.org/ICG2022/session/44352

International Scientific Conference Man and Karst 2022
12–17 september, Trapani, Sicilien, Italien: För aktuell information, se cirs-ragusa.org/blog/man-and-karst-2022

15th European Cave Rescue Meeting
28 september–2 oktober, Rudice, Tjeckien: För aktuell information, se caverescue.eu/

17th Multidisciplinary Conference on Sinkholes and the Engineering and Environmental Impacts of Karst
27–31 mars 2023, Tampa, Florida, USA: För aktuell information, se uis-speleo.org/index.php/event/17th-multidisciplinary-conference-on-sinkholes-and-the-engineering

19th International Congress of Speleology
20–27 juli 2025, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasilien: Mer information kommer!


Gå gärna med i SSF:s Facebookgrupp, följ oss på Instagram, prenumerera på vår YouTube-kanal, sök i grottdatabasen eller besök vår hemsida för sista-minuten-information!

Lägg till Sveriges speleologförbund med e-postadressen mailsender@speleo.se till dina kontakter så minskar du risken att nyhetsbrev och andra utskick hamnar i skräpbrevlådan.

Klicka här om du inte vill ha fler nyhetsbrev från SSF.

Click here to unsubscribe.

 

Vår adress är:

Box 16013
720 16 Västerås,
Sverige

E-post: info@speleo.se