Sveriges Speleologförbund

Ser det här mejlet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället!

Välkommen till årets tredje nyhetsbrev! Nyhetsbreven innehåller kalendarium, uppdateringar kring aktuella händelser och lite sista-minuten-information. Vi skickar ut det till alla som har e-post registrerad hos oss och om du inte vill ha fler nyhetsbrev så går det att tacka nej till framtida utskick med länken i slutet av mejlet. Det går också bra att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare. Tidigare nummer hittar du på speleo.se > Arkiv > Nyhetsbrev.

Fjällmötet 2023 Bjurälven

23 till 29 juli är det dags för fjällmöte i Bjurälvens karstlandskap i nordvästra Jämtland. Är du ny i fjällvärlden så är det här en bra introduktion. Är du fjällräv men aldrig varit till Bjurälven? Då är det dags nu! Lägerplatsen kommer att vara i det inre av Bjurälven och ett av årets målsättningar är att fortsätta undersökningen av Bjurälvens många doliner (någonstans där under finns det förmodligen en grotta …). Läs mer på speleo.se och i kommande nummer av Grottan! Har du tänkt delta? Anmäl dig redan idag!

Anmäl dig till fjällmötet!

SSFs årsmöte 2023

Speleologförbundets årsmöte 2023 hölls för första gången på Öland, arrangerat av Daniel Lundh, Lena Arén och Sven Gunnvall! Stort tack för ett strålande bra årsmöte! Öland är inte ett landskap känt för sina grottor, men visst fick vi se grottor också under det här årsmötet. Ryktet om att Homps kula skulle vara 25 meter var nästan sant, bara ett decimalkomma som saknades (2,5 meter), och vi gjorde ett besök vid grottorna vid Flakgrottan. Dessutom mycket alvarkarst, vindpinade skogar och industriminnen. Mer om årsmötet kommer i höstens nummer av Grottan! Och redan nu är arbetet för nästa års årsmöte i full gång. Om allt går som det ska så ses vi på västkusten!

Senaste numret av Grottan!

Nästa nummer av Grottan har börjat trilla ner i brevlådorna nu! Ola skriver mer om fjällmöte i Bjurälven (se också speleo.se!), Christer Westerdahl låter oss möta “tolv män i skogen”, och Madeleine Rozmarynowicz tar oss med till de långa och många grottorna i spanska Kantabrien. Och apropå Bjurälven, i fjol var det 100 år sedan den då utrotade bävern återintroducerades i Sverige, med början i Bjurälven. Gunnel Fredriksson berättar mer. Ulla Pettersson avslutar med nytt till biblioteket (och världen!). Har du inte fått Grottan än? Kontakta info@speleo.se om du fortfarande inte har fått senaste numret i början av nästa vecka så ska vi försöka reda ut varför!

Har du något till höstens nummer av Grottan? Deadline är 13 augusti. Men vänta inte till dess, skicka in ditt bidrag redan idag till grottanred@speleo.se!

Kurser i grottklättring på rep

Vi planerar att hålla introduktionskurser i grottklättring på rep (enrepsteknik; SRT1) i Stockholmstrakten (23-24 september) och norra Bergslagen (18-19 november) under hösten, och om intresse och möjlighet finns en fortsättningskurs i riggning (SRT2) i norra Bergslagen (18-19 november). Läs mer om kurserna på speleo.se. Datumen är preliminära och platserna ännu inte spikade, men du kan göra intresseanmälan så får du mejl när anmälningarna är öppna!

Intresseanmälan till SRT-kurser!

Medlemsavgifterna 2024

Årsmötet beslöt att stödja styrelsens förslag om justering av medlemsavgifterna för 2024: Medlemsavgift vuxen 380 kr, student/ungdom 190 kr, familj 430 kr.

Har du inte fått några nummer av Grottan i år? Det kan vara så att du ännu inte har betalat medlemsavgiften! Logga in på speleo.se, så kan du själv se när ditt medlemskap förfaller. Har du förnyat medlemsavgiften för i år men ändå inte fått Grottan? Kontakta info@speleo.se så ordnar vi det!

Internationellt

Europeiska speleologfederationen EFS

EFS hade sitt årsmöte (EuroSpeleo) i tyska Breitscheid samtidigt med vårt Ölandsårsmöte. Ny ordförande för EFS är Jean-Claude Thies. Övriga i styrelsen är Fedele Messina, Ernest Geyer, Alena Gessert, Antoniya Vlaykova, Christiane Meyer och Henk Goutier.

European Children and Young Caver ECYC

En ny arbetsgrupp, European Children and Young Caver ECYC hade sitt första öppna möte under EuroSpeleo. Är du intresserad av att delta? Kontakta ECYC genom youngcavers@eurospeleo.eu

EuroSpeleo Protection Label 2023

Vinnare av EuroSpeleo Protection Label 2023 blev Cork Speleologial Group, Irland, för projektet Digging into the Past: Preserving Irelands Cultural Heritage through Cave Exploration.

International Show Cave Association

Senaste ISCA Newsletter finns att ladda ner från ISCA:s hemsida www.i-s-c-a.org

Ny jättegrotta: Shuanghedong, Kina, 400 km!

Det rör sig i listan över världens längsta grottor! Numera är den tredje längsta grottan i världen kinesiska Shuanghedong i Guizhou, med en karterad längd på strax över 400 km.

Senaste nytt!

The Guardian rapporterar att sedan tidigare kända inristningar i en grotta i Loir-dalen i Frankrike är de äldska kända som går att knyta till neanderthal-människan, med en uppskattad ålder på 57 000 år. Forskningsrapporten finns publicerad i PLOS One.

Avlidna

Gunnar Byström (1947-2023)

Gunnar Byström avled 6 juni 2023, 76 år gammal. Gunnar var kanske mest känd för sin utforskning av grottorna kring Kolmården, inte minst utgrävningen av Kopparbogrottan. Gunner blev medlem i SSF 1971 och vi är nog många som endera varit på grottletartur med honom eller haft tysta samtal om hans senaste utforskningar (Gunnar var dövstum). Har du ett minne från Gunnar du vill dela med dig? Skriv gärna ner det och skicka till grottanred@speleo.se, helst innan 13 augusti, så sammanställer vi dem till nästa nummer av Grottan.

Boris Sket (1936-2023)

Biospeleologen Boris Sket avled 7 maj. Sket var professor i zoologi vid universitetet i Ljubljana, och var specialist på Dinariska karsts ryggradslösa djur, deras evolution och utbredning, men hans forskning spände över hela världen. Under sin karriär beskrev Sket mer än hundra nya arter, inklusive de hittills enda kända grottlevande arterna av svampdjur och nässeldjur. Han var ordförande för International Society for Subterranean Biology.

Alexander Klimchouk (1956-2023)

Alexander Klimchouk avled i cancer natten 11-12 maj. Klimchouk var världsledande auktoritet och forskare inom karsthydrologi, speleogenes (grottbildning), gipsgrottor, epikarst och höghöjdskarst. Till stor del tack vare hans publikationer ändrades synen på hypogen speleogenes från att ha ansetts vara mest en kuriositet till att vara en grottbildningsprocess som förmodligen är mer vanlig och betydelsefull än vi tidigare har trott. I samarbete med andra ukrainska grottutforskare ledde han i många år utforskningen av de djupa grottorna på Arabikamassivet i Abkhazien (“Call of the Abyss”), med Krubera (Voronja) som världens första grotta att passera 2000 meter i djup som den mest uppmärksammade bedriften. Klimchouk var ordförande för flera organisationer, bland annat Ukrainska speleologförbundet. Han var också vicepresident för UIS (2001-2009) och mångårig ordförande för UIS Commission on Karst Hydrology and Speleogenesis. Mer om Alexander Klimchouk finns här, här och här.

Jan Conn (1924-1923)

Klättrings- och grottpionjären Jan Conn avled 13 maj. Tillsammans med sin make, Herb (1920-2012), etablerade de flera numera klassiska klätterrouter i USA innan de blev involverade i utforskningen av Jewel Cave under 1960- och -70-talen, då de kartlade drygt 100 km av Jewel Caves idag 350 kända kilometrar – när de började utforskningen var bara drygt 3 km (mindre än 1%) av grottan känd!

Stefan Boyanov Shanov (1948-2023)

Den bulgariske karstforskaren och speleologen Stefan Shanov, specialiserad på tektonik (rörelser i berggrunden) i karstområden, avled 23 maj.

Kalendarium

Sverige och Norge

21-23 juli Sommersamling

Norsk grotteforbund: Sommersamling i Evenes (Tårstad Bygdehus, 9 km från Evenes flygplats) med grottor i Lavangsmark (Trollkjerka, Gamhola, Reshellarn, Kjerringhola, Kusjakta med flera). Vill du lära känna norska grottor och grottisar, så missa inte Sommersamlinga 2023! Frågor? Kontakta ngf@speleo.no Mer info: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGyCberu6a9hLbPVDbqCXShUx5Op35ZzldxKneYewAzRbE9g/viewform

23-29 juli Fjällmöte Bjurälven

Fjällmöte i Bjurälvsdalen. Mer information finns på speleo.se och i Grottan nr 1 och nr 2 / 2023. Anmäl dig till fjällmötet här!

27 augusti Ekbacksgrottan

Stockholms grottklubb besöker Ekbacksgrottan vid Edsviken, Danderyd, Stockholm. För mer information, se grottklubben.se.

9 september Geologins dag

Geologins dag: Stockholms grottklubb deltar med arrangemang i Klövbergsgrottan utanför Stockholm. För detta och fler arrangemang, se geologinsdag.nu. Vill du vara med och hjälpa till i Klövbergsgrottan? Kontakta i så fall SGK; kontaktuppgifter finns på grottklubben.se.

23-24 september SRT1-kurs

Lär dig grunderna i grottklättring (SRT1)! Datumet är preliminärt och närmare plats ännu inte bestämd, men vi siktar på Stockholmstrakten. Anmäl ditt intresse för SRT-kurser här så får du mejl när vi öppnar kursanmälan. Läs mer om kurserna på speleo.se!

30 september till 1 oktober: Östgötautflykt

Stockholms grottklubb: Grottutflykt till Östergötland, bland andra Trollegator. För mer information, se grottklubben.se.

13-15 oktober: SRT-instruktörsträff

Träff i norra Bergslagen för SSF:s SRT-instruktörer! Separat inbjudan kommer per e-post till er som är instruktör.

21-22 oktober: Arbetshelg

Höstens arbetshelg i Stockholm. På lördagen träffas vi på Naturhistoriska riksmuseet, och fortsätter sedan på söndagen i SSF:s lokal i Täby. Mer information kommer senare!

24 oktober: Vingrottans hemlighet

Medelhavsmuseet, Stockholm: I Fågelgrottan i Armenien finns över 6000 år gamla druvkärnor och kärl som vittnar om både beredning av vin och om anmärkningsvärda kulter där unga individer begravts intill själva vinframställningen djupt inne i berget. Richard Holmgren, som deltagit i de arkeologiska undersökningarna, berättar om hur grottan upptäcktes och om den både unika och samtidigt besvärliga utgrävningsplatsen.
Mer info på Facebook.

18-19 november: SRT-kurser

Lär dig grunderna i grottklättring (SRT1) eller gå fortsättningskursen om riggning (SRT2)! Datumet är preliminärt och närmare plats ännu inte bestämd, men vi siktar på norra Bergslagen. Anmäl ditt intresse för SRT-kurser här så får du mejl när vi öppnar kursanmälan. Läs mer om kurserna på speleo.se!

Lördag i december: Julfika!

Traditionsenligt julfika i SSF:s lokal i Täby en lördagseftermiddag i början av december!

16-17 mars 2024: Arbetshelg

Vårens arbetshelg i Stockholm. På lördagen träffas vi på Naturhistoriska riksmuseet, och fortsätter sedan på söndagen i SSF:s lokal i Täby. Mer information kommer senare!

9-12 maj 2024: Årsmöte

Västkusten: Planeringen inför årsmötet 2024 är i full gång, och går det enligt planerna ses vi på västkusten kristi himmelsfärdshelgen 2024!

Internationellt

Balkan Cavers Camp 2023

28 juni - 2 juli 2023, Brdo, Serbien. Mer information på http://www.speleoserbia.org/balkancamp2023!

France Habe-priset 2023

20 juli 2023. Sista datum för anmälan till Internationella speleologunionens Karst and Cave Protection Commissions France Habe-priset. Läs mer på http://uis-speleo.org/index.php/karst-and-cave-protection-commission/

37th Brazilian Congress of Speleology

26-29 juli 2023, Curitiba, Paraná, Brasilien. Mer information på http://uis-speleo.org/index.php/event/37th-brazilian-congress-of-speleology/

Summer School on Speleothem Science

6-13 augusti, São Paulo, Brasilien. Mer information på http://uis-speleo.org/index.php/event/summer-school-on-speleothem-science/

Karst, Caves and People 2023

20-24 september 2023, Sloup, Moränska karst, Tjeckien. Mer information på https://www.speleo.cz/karst-caves-and-people-2023

Cave Bear Symposium

21-24 september 2023, Urwelt-Museum, Bayreuth, Böhmen, Tyskland. Kontakta Nadja Kavcik nadja.kavcik@univie.ac.at. Mer info: https://www.eurospeleo.eu/event/28th-international-cave-bear-symposium-2023/

4th International Congress of Speleology in Artifical Cavities “Hypotea2023”

29 september - 1 oktober, Palazzo Ducale, Genua, Italien. Mer information: https://hypogea2023.it/en/

16th European Cave Rescue Meeting

10-12 oktober (pre-meeting), 12-15 oktober 2023, Maria de Aire, Porto de Mós, Portugal. Mer information på https://caverescue.eu/european-cave-rescue-meeting-2023-first-circular/

International Speleology Camp in Hypogenic Karst

12-15 oktober, Casa de la Cultura Emilio Sáez, Caravaca de la Cruz, Murcia, Spanien. Mer information: https://www.eurospeleo.eu/event/international-speleology-camp-in-hypogenic-karst/

3rd Balkan Speleological Conference

19-22 oktober 2023, Sofia, Bulgarien. Mer information på https://www.eurospeleo.eu/event/3rd-balkan-speleological-conference/

Speleo-Austria 2023

26-29 oktober 2023, Bad Mitterndorf/Taupliz, Österrike. Mer information: http://www.hoehle.at/wordpress/startseite/jahrestagung-des-verbandes-oest-hoehlenforschung/

Suicro Caving Symposium 2023

27-31 oktober 2023, The Enniskillen Hotel, Co Fermanagh, Nordirland, UK. Mer information: https://www.facebook.com/CavingSymposium2023

Italian Speleo Meeting

1-5 november 2023, Costacciaro, Umbrien, Italien. Mer information kommer.

3 Congres International de Speleologie Karst et Valorisation des Ressources Naturelles

2-5 november 2023, Rabat, Marocko. Mer information på https://speleorabat23.sciencesconf.org/

ISV21 (21th International Symposium on Vulcanospeleology)

15-24 april 2024, Puerto Ayora, Santa Cruz, Galapagos Islands. Mer information: http://www.vulcanospeleology.org/calendar.html

19th International Congress of Speleology

20-27 juli 2025, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasilien. Mer information på https://www.speleo2025.org/


Gå gärna med i SSF:s Facebookgrupp, följ oss på Instagram, prenumerera på vår YouTube-kanal, sök i grottdatabasen eller besök vår hemsida för sista-minuten-information!

Lägg till Sveriges speleologförbund med e-postadressen mailsender@speleo.se till dina kontakter så minskar du risken att nyhetsbrev och andra utskick hamnar i skräpbrevlådan.

Klicka här om du inte vill ha fler nyhetsbrev från SSF.

Click here to unsubscribe.

 

Vår adress är:

Box 16013
720 16 Västerås,
Sverige

E-post: info@speleo.se