Sveriges Speleologförbund

Ser det här mejlet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället!

Välkommen till årets fjärde nyhetsbrev! Nyhetsbreven innehåller kalendarium, uppdateringar kring aktuella händelser och lite sista-minuten-information. Vi skickar ut det till alla som har e-post registrerad hos oss och om du inte vill ha fler nyhetsbrev så går det att tacka nej till framtida utskick med länken i slutet av mejlet. Det går också bra att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare. Tidigare nummer hittar du på speleo.se > Arkiv > Nyhetsbrev.

SSF-årsmöte 2024

Boka in Kristi himmelsfärdshelgen 2024 redan nu! Vi träffas på Örtagården utanför Uddevalla torsdagen den 9 maj för ett riktigt hejdundrande årsmöte! Västkusten bjuder på massor av grottor, och under de senaste åren har West Coast Caving ökat både antalet grottor och grottmetrarna i redan kända grottor. En artikel om ett av besöksmålen, Borgilagrottorna, och dess spännande mineralutfällningarna kommer i nästa nummer av Grottan. Senaste gången vi hade årsmötet på västkusten var 2005 (Steninge i Halland) så det är verkligen på tiden med ett västkustsårsmöte!

Grottan

Nu är senaste numret av Grottan kommit! Har du inte fått Grottan än, eller om det har skadats i postgången, hör av dig till info@speleo.se. I det senaste numret kan ni som inte var med på årets årsmötet på Öland läsa lite om vad vi gjorde och upplevde där. Som vanligt i årets tredje Grottannummer finns också verksamhetsberättelse och årsmötesprotokoll. Dessutom en fint illustrerad artikel från vårens kurs i repklättring (SRT) i Kleva gruva, rapport om ett spännande forskningsprojekt som just startat vid Stockholms universitet, lite från vårens arbetshelg i SSF:s lokal i Täby samt en sägen från Omberg. Manusstopp för nästa nummer av grottan är 12 november men vänta inte till dess utan skicka in ditt bidrag redan idag till grottanred@speleo.se!

Stockholms Grottklubb

Gratulationer till Stockholms grottklubb (SGK)  som firade 40 år den 18 oktober med bildvisning, tårta och mariekex. Vi gratulerar också Norman Bowden, Claes Lagerström och Christer Örtvall som nu är välförtjänta hedersmedlemmar i SGK. Nästa inomhusmöte med SGK är den 14 november, så titta gärna förbi om du ändå är i Stockholm då. Mer information på SGK:s hemsida.

Julfika i Täby

Passa på att smita undan från julhetsen lördag den 9 december och kom och julfika i SSF:s lokal i Täby (Marknadsvägen 59)! Vill du julhetsa innan så går det säkert jättebra i Täby centrum ett stenkast bort. Se https://speleo.se/events/event/julfest-i-lokalen-taby/ för anmälan och mer information; planer finns att gå ut och äta något tillsammans efter julfikat som börjar klockan 16:00.

Internationellt

Europeiska speleologfederationen

Europeiska speleologfederationen (EFS) har nyligen publicerat senaste EuroSpeleo Newsletter, där bland annat EFS nya styrelse presenteras. Visste du förresten att EFS är medlem i European Environmental Bureau (EEB)?

Internationella speleologunionen

Internationella speleologunionen (UIS) utlyser Speleological Events Support. Sista ansökningsdagen är 30 november. UIS har också öppnat nomineringen för 2024 års France Habe-pris. Sista dag för nominering är 20 maj 2024.

Räddningsaktion i Turkiet

Ingen har väl missat räddningsaktionen i Turkiet i början av september? Mark Dickey, som deltog i en internationell expedition,  insjuknade hastigt i kraftiga magblödningar den 2 september på mer än 1100 meters djup i Morca Düdeni och fick både blodtransfusioner och intravenös näringslösning i grottan innan räddningslag från flera europeiska länder lyckades få Mark upp till ytan den 12 september, i en räddningsaktion som gick snabbare än de flesta hade räknat med. Räddningen fick mycket publicitet, bland annat i Independent. I den lyssningsvärda podden The Caving Podcast, avsnitt 76 (augusti 2022), samtalar Matt Pelsor med Mark. Det här var förstås före olyckan, men ändå väl värt att lyssna på. Liksom alla andra avsnitt av Matts podcast! Finns där poddar finns.

Tips i höstmörkret!

Den som har läst Rick Stantons bok “Aquanaut” (och det borde alla göra!) om räddningen av fotbollslaget från översvämmade Tham Luang kanske kommer ihåg att det som fick honom att börja med grottor och grottdykning var filmen Underground Eiger. Se den själv på YouTube!

Avlidna

Brett Hemphill (1967-2023)

Den erfarne grottdykaren Brett Hemphill, grundare och ledare för Floridabaserade Karst Underwater Research omkom den 4 oktober under ett utforskningsdyk i Phantom Springs Cave, Texas. Brett har bland mycket annat slagit flera djuprekord i grottor i USA, och slog sitt eget rekord i Phantom Spring under sitt sista dyk då han lyckades nå ett djup på 174 meter. The Guardian har skrivit en fin artikel om Brett och olyckan.

 

Kalendarium

Sverige

12 november: Manusstopp för nästa nummer av Grottan

Sista dagen att skicka in dina artiklar till Grottan nr 4/2023! Men vänta in till sista dagen, gör dig själv och redaktionen en tjänst och skicka in redan idag!

14 november: Inomhusmöte SGK

Stockholms Grottklubb: Inomhuskväll på Hartwickska huset (S:t Paulsgatan 39b) som kommer att ägnas åt grottorna i Bjurälvsdalen i Jämtland. Mer information på SGK:s hemsida.

18-19 november: SRT-instruktörsträff

Träff i norra Bergslagen för SSF:s SRT-instruktörer! Separat inbjudan kommer per e-post till er som är instruktör.

Torsdag 7 december: Pubkväll SGK

Stockholms Grottklubb: Pubkväll för SGK:s medlemmar.

Lördag 9 december: Julfika!

Traditionsenligt julfika i SSF:s lokal i Täby! Se https://speleo.se/events/event/julfest-i-lokalen-taby/ för anmälan och mer information.

Senare under vintern: SRT-kurser

Lär dig grunderna i grottklättring (SRT1) eller gå fortsättningskursen om riggning (SRT2)! Datum och närmare plats ännu inte bestämd, men vi siktar på norra Bergslagen tidigt nästa år. Anmäl ditt intresse för SRT-kurser här så får du mejl när vi öppnar kursanmälan. Läs mer om kurserna på speleo.se!

11 februari 2024: Manusstopp för Grottan nr 1/2024!

Sista dagen att skicka in dina artiklar till Grottan nr 1/2024.

16-17 mars 2024: Arbetshelg

Vårens arbetshelg i Stockholm. På lördagen träffas vi på Naturhistoriska riksmuseet, och fortsätter sedan på söndagen i SSF:s lokal i Täby.

9-12 maj 2024: Årsmöte

Årsmötet 2024 utgår från Örtagården i närheten av Uddevalla. Årsmötesförhandlingarna äger rum fredagen den 10 maj klockan 19:00, medan resten av helgen ägnas åt att utforska några av de många grottorna i närheten. Och förstås att umgås och lära känna nya och gamla vänner!

Internationellt

Italian Speleo Meeting

1-5 november 2023, Costacciaro, Umbrien, Italien. Mer information på costacciaro2023.it/

3 Congres International de Speleologie Karst et Valorisation des Ressources Naturelles

2-5 november 2023, Rabat, Marocko. Mer information på speleorabat23.sciencesconf.org/

Sustainable Tourism Solutions in Cave and Karst Biosphere Reserves

6 november, gratis webinar. Mer information på cavemab.com/international-webinar-sustainable-tourism-solutions-in-cave-and-karst-biosphere-reserves-november-6-7-2023/

25th National Cave & Karst Management Symposium

6-10 november 2023, Chattanooga, Tennessee. Mer information på nckms.org/

Scientific Speleological Days, 26th Edition

18-19 november 2023, Han-sur-Lesse, Belgium. Mer information på sites.google.com/view/jss2/

Speleological Events Support

30 november 2023. Sista dag att söka bidrag från UIS Speleological Events Support.

ISV21 (21th International Symposium on Vulcanospeleology

15-24 april 2024, Puerto Ayora, Santa Cruz, Galapagos Islands. Mer information på www.vulcanospeleology.org/calendar.html

2024 års France Habe-pris

20 maj 2024. Sista dag för nominering till 2024 års Franc Habe-pris.

14th International Cave Rescue Conference

6-9 juni 2024, Ramales de Victoria, Kantabrien, Spanien. Mer information på www.eurospeleo.eu/event/14th-international-cave-rescue-conference/

EUROKARST 2024

10-14 juni 2024, Rom, Italien. Mer infomation på www.eurokarst.org/

NSS Convention

1-5 juli 2024, Sewanee, Tennessee, USA. Mer information på caves.org/convention/2024-nss-convention/

Asian Trans-Disciplinary Karst 2024

12-15 augusti 2024, Yogyakarta, Indonesien. Mer information på karst.geo.ugm.ac.id/en/main-page/

EuroSpeleo Protection Symposium

9-13 september 2024, Košice, Slovakien. Mer information på www.eurospeleo.eu/event/7th-eurospeleo-protection-symposium/

19th International Congress of Speleology

20-27 juli 2025, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasilien. Mer information på www.speleo2025.org/


Gå gärna med i SSF:s Facebookgrupp, följ oss på Instagram, prenumerera på vår YouTube-kanal, sök i grottdatabasen eller besök vår hemsida för sista-minuten-information!

Lägg till Sveriges speleologförbund med e-postadressen mailsender@speleo.se till dina kontakter så minskar du risken att nyhetsbrev och andra utskick hamnar i skräpbrevlådan.

Klicka här om du inte vill ha fler nyhetsbrev från SSF.

Click here to unsubscribe.

 

Vår adress är:

Box 16013
720 16 Västerås,
Sverige

E-post: info@speleo.se