Sveriges Speleologförbund

Ser det här mejlet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället!

 

Välkommen till årets första nyhetsbrev! Nyhetsbreven innehåller kalendarium, uppdateringar kring aktuella händelser och lite sista-minuten-information. Vi skickar ut det till alla som har e-post registrerad hos oss och om du inte vill ha fler nyhetsbrev så går det att tacka nej till framtida utskick med länken i slutet av mejlet. Det går också bra att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare.

Medlemsavgifterna

Nu är det hög tid att förnya medlemskapet i SSF om du inte redan har gjort det! Kanske enklast gör du det genom att logga in på speleo.se för att se hur mycket du ska betala. Passa på att uppdatera dina kontaktuppgifter. Du kan också betala direkt till Swish 123-6084065, plusgiro 634208-3 eller bankgiro 5002-0494. Glöm inte att ange namn och att inbetalningen gäller medlemsavgiften! Ordinarie medlemskap 350 kr, student/ungdom upp till 26 år 175 kr, familj 400 kr, dyksektionen 45 kr, gruvsektionen 15 kr, vertikala sektionen 15 kr. Du vet väl att du kan betala medlemsavgiften inte bara till Norsk Grotteforbund utan också till Stockholms grottklubb samtidigt som du betalar till SSF?!

Årsmötet 2023

För första gången i förbundets historia så kommer årsmötet att vara på Öland, närmare bestämt i Hagaby Lantgården strax söder om Löttorp på norra Öland. Kanske inte det grottrikaste landskapet men det finns mycket geologi och karst att besöka, och årsmötesorganisatörerna har hintat om ett välfyllt och mycket spännande program! Boka in Kristi himmelsfärdshelgen 18 till 21 maj! Mer info och anmälningssida kommer inom kort på speleo.se!

Grottan nr 4 2022

Ännu ett vackert och välfyllt nummer av Grottan landade i brevlådorna för några veckor sedan! Hör av dig till info@speleo.se om du inte har fått ditt exemplar eller om det har blivit förstört i leveransen. Manusstopp för nästa nummer är 12 februari men vänta inte med att skicka in ditt manuskript till dess utan gör det redan idag!

Materialförråd i Täby

Som ni kunde läsa i senaste Grottan så har vi numera materialförråd i SSF:s Täbylokal. Mycket har kommit på plats men än finns det lite kvar att göra, så gör oss gärna sällskap under arbetshelgen 11-12 mars; vi planerar att vara i lokalen i alla fall under söndagen. Mer info kommer snart på speleo.se!

UIS och EFS

I somras hölls18:e internationella speleologkongressen i Bourget-du-Lac, Frankrike (se senaste Grottan!). Är du nyfiken på föredragen så finns de sex proceedingvolymerna att ladda ner från Internationella spleologunionen UIS hemsida tillsammans med proceedings från alla tidigare kongresserna: https://uis-speleo.org/index.php/proceedings-of-the-international-congress-of-speleology-ics/ Under kongressen valdes Nadja Zupan Hajna till ny ordförande (“president”) för UIS. Nästa kongress, 2025, står Brasilien värd för! Mer information finns på kongressens hemsida https://www.speleo2025.org/

UIS-Bulletin har kommit med ett nytt nummer (nr 64-2).

EuroSpeleo Newsletter November 2022 finns att läsa på EFS helt omgjorda webplats.

Newsletter nr 30 från UIS Pseudokarst Commission kom redan i mars men kan rekommenderas.

Samtidigt kan vi passa på att slå ett slag för årets pseudokarstsymposium (det fjortonde i ordningen) som kommer att gå av stapeln i de polska delarna av Sudeterna med exkursioner till Tjeckien i slutet av maj – varför inte bara fortsätta direkt från SSF:s årsmöte på Öland!? Se kalendariet nedan!

Filmtips

I början av 1990-talet var den amerikanske grottutforskaren Chris Nicola i Ukraina för att utforska två av världens längsta gipsgrottor, Verteba (8,6 km) och Ozerna (drygt 140 (!) km). Ganska snart hittade han spår av att människor uppehållit sig i grottorna och en lika fantastisk som fruktansvärd historia kom till liv. Under 511 långa dygn gömde sig tre judiska familjer, 38 personer, från förföljelsen under andra världskriget. I filmen No Place on Earth får vi möta både Chris och flera av överlevarna, och följa deras långa flykt från en säker död. Med att nytt krig som rasar i Ukraina, och med Förintelsens minnesdag nyligen (27 januari), så har filmen (som släpptes för tio år sedan) förnyad aktualitet. Se den på YouTube: https://youtu.be/MxCQh1M9eHs!

Avlidna

Andrej Kranjc (1943-2023)
Professor Andrej Kranjc, verksam vid Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU (Karst Research Institute ZRC SAZU) avled 7 januari 2023.

Bob Gulden (1948-2022)
Har du någonsin googlat efter vilken som är världens djupaste eller längsta grotta så är chansen stor att du hamnat på CaverBob:s sidor över djupaste, längsta, största, … grottor. Bob avled 30 november 2022 (https://karstwaters.org/in-memory-of-bob-gulden-2022-kwi-karst-award-recipient/) men hans listor lever vidare och är för tillfället tillgängliga på Paul Burgers sida https://cave-exploring.com/index.php/long-and-deep-caves-of-the-world/

Mike Meredith
Om du klättrade SRT under 1980-talet är chansen stor att du läste Mike Merediths bok Vertical Caving. Mike arbetade ett tag för Petzl och bidrog till starten av Lyon Equipment. Han deltog i den legendariska Mulu ‘80-expeditionen och blev sedermera den förste föreståndaren för Gunung Mulu National Park på Sarawak. Mike avled nyligen.

Marion “The Goat” O. Smith (1942-2022)
Vill du besöka fler grottor än Marion Smith hann med så får du ligga i! Mer än 8000 grottor (8291 för att vara exakt), alla besök noggrant dokumenterade! Marion avled den 30 november 2022 i en ålder av 80 år (https://explorersweb.com/marion-smith-caver-death/). Michael R. Taylor beskriver flera grotturer med “The Goat” i sin bok Hidden Nature från 2020.

Yavor Shapov (1962-2022)
Bulgariske speleologen Yavor Shapov avled i en bilolycka den 11 november 2022 i en ålder av 60 år. Yavor var ordförande i Bulgariska speleologförbundet 2017-2022 och ledde UIS Physical Chemistry and Hydrogeology of Karst Commission (https://speleo-bg.org/en/a-sad-day-for-bulgarian-speleology/).

Zhu Xuewen (1933-2023)
Professor Zhu från Karstinstitutet vid Kinesiska Akademien för Geovetenskaper avled i sviterna från Covid den 21 januari 2023. Professor Zhu introducerade bland annat termen tienkengs för Kinas gigantiska doliner, men var också aktiv inom utforskningen av Kinas grottor.

 

Kalendarium

Sverige

Manusstopp Grottan!

12 februari: Manusstopp för nästa nummer av Grottan!

Stockholms Grottklubb

15 februari, Stockholm: Årsmöte för Stockholms Grottklubb! Gå till SGK:s hemsida grottklubben.se och se under Program för mer information inklusive anmälningsuppgifter.

Arbetshelg med dugnad!

11-12 mars, Naturhistoriska riksmuseet och Täby: Arbetshelg lördag 11 mars på Naturhistoriska riksmuseet, 12 mars "dugnad" i SSF:s lokal i Täby. Kom och hjälp till att få i ordning på nya materialförrådet, eller bara passa på att se lokalen och umgås. Mer info inom kort på speleo.se!

Expedition Bjurälven

24 mars –2 april, Bjurälven, Jämtland: Expedition Bjurälven försöker hitta vidare i Bjurälvens underjordiska lopp! Följ expeditionen på expeditionbjuralven.se

Årsmöteshelgen

18–21 maj, Hagaby Lantgården, Öland: Vi utgår från Hagaby Lantgården på norra Öland. Årsmötesgruppen är i full färd med att planera ett spännande och intressant program, och mer information kommer inom kort på speleo.se!

Årsmötet 2023

Fredag 19 maj kl 19:00, Hagaby Lantgården, Öland, eller Zoom: Mer information och möjlighet att anmäla sig kommer inom kort på speleo.se!

Lummelundaveckan

26 juni kl 9:00 – 1 juli, Lummelunda, Gotland: Lummelundaveckan inleds som vanligt med måndagens morgonsamling, men många anländer nog redan under söndagen. Mer info inom kort på speleo.se!

Fjällmötet

Sensommaren, Bjurälven?, Jämtland?: Datum inte bestämt än, men platsen lutar mot Bjurälven, Jämtland, för att fortsätta inventeringen och undersökningarna av dolinerna.

 

Internationellt

1er Congrès Maghrébin de Spéléologie CMS

18–21 mars 2023, Borj Cédria, Tunisien: Mer information finns på www.eurospeleo.eu/event/1st-maghreb-congress-of-speleology-cms/

17th Multidisciplinary Conference on Sinkholes and the Engineering and Environmental Impacts of Karst

27–31 mars 2023, Tampa, Florida, USA: Mer information på uis-speleo.org/index.php/event/17th-multidisciplinary-conference-on-sinkholes-and-the-engineering

EuroSpeleo Protection Label ESPL

30 april 2023: Sista datum för att lämna in ansökan till EuroSpeleo Protection Label! Mer information på www.eurospeleo.eu/ECPC/espl/

4th International Planetary Caves Conference

4–7 maj 2023, Haría, Lanzarote, Spanien: Mer information på www.hou.usra.edu/meetings/4thcaves2023/

Annual meeting of the German cavers & 15th EuroSpeleo Forum (tbd)

17–21 maj 2023, Breitscheid, Hessen, Tyskland: Mer information borde komma inom kort på FSE:s hemsida www.eurospeleo.eu/

14th International Symposium on Pseudokarst

24–27 maj 2023. Karłów, Sudeterna, Polen: Mer information på 14pseudokarst.wonders4you.com/

NSS Convention

26–30 juni 2023, Elkins, West Virginia, USA: Mer information på nss2023.caves.org/

Karst, Caves and People 2023

20–24 september 2023, Sloup, Moränska karst, Tjeckien: Mer information på www.speleo.cz/karst-caves-and-people-2023

3rd Balkan Speleological Conference

19–22 oktober 2023, Sofia, Bulgarien: Mer information på www.eurospeleo.eu/event/3rd-balkan-speleological-conference/

3 Congres International de Speleologie Karst et Valorisation des Ressources Naturelles

2–5 november 2023, Rabat, Marocko: Mer information på speleorabat23.sciencesconf.org/

19th International Congress of Speleology

20–27 juli 2025, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brasilien: Mer information på www.speleo2025.org/

 

Bilderna

Det blir inga bilder (förutom eposthuvudet) i det här Nyhetsbrevet. De ställer till det med teckenstorleken i vissa epostläsare och innan det löser sig så får vi hålla till godo med bara text ... (är du expert på civiCRM? Och tror du kan hjälpa till? Hör av dig till info@speleo.se !)

Gå gärna med i SSF:s Facebookgrupp, följ oss på Instagram, prenumerera på vår YouTube-kanal, sök i grottdatabasen eller besök vår hemsida för sista-minuten-information!

Lägg till Sveriges speleologförbund med e-postadressen mailsender@speleo.se till dina kontakter så minskar du risken att nyhetsbrev och andra utskick hamnar i skräpbrevlådan.

Klicka här om du inte vill ha fler nyhetsbrev från SSF.

Click here to unsubscribe.

 

Vår adress är:

Box 16013
720 16 Västerås,
Sverige

E-post: info@speleo.se