Sveriges Speleologförbund

Ser det här mejlet konstigt ut? Läs det i din webbläsare istället!

Välkommen till vårt andra nyhetsbrev! Tanken är att vi ska skicka ut två till fyra nyhetsbrev per år med uppdateringar kring aktuella händelser och lite sista-minuten-information. Vi skickar ut det till alla som har e-post registrerad hos oss och om du inte vill ha fler nyhetsbrev så går det att tacka nej till framtida utskick med länken i slutet av mejlet.

Framtidskonferens

Nu börjar dagarna blir kortare och hösten närmar sig med stormsteg om den inte redan är här! Vad passar väl då inte bättre än att blicka framåt, och fundera på var vi som förbund ska vara 60-årsjubileumsåret 2026? Därför bjuder vi in till Framtidskonferens onsdagen den 13 oktober kl 19:00-20:30 (Zoom)! Vi kommer att slå våra kloka huvuden ihop och hjälpas åt att dra upp riktlinjer för förbundets långsiktiga arbete fram till 2026. Låter det avskräckande abstrakt? Kom ändå, du kommer garanterat att få träffa andra grottisar! Anmälan via speleo.se för mer info och Zoom-länk.

Arbetshelg

Boka också in helgen 23-24 oktober, särskilt om du är i närheten av Stockholm! SSF bjuder då in till arbetshelg! Under lördagen (eftermiddag) träffas vi på Naturhistoriska riksmuseet (Wickmansalen) för att arbeta i smågrupper kring aktuella frågor, och på söndagen träffas vi i SSF:s lokal i Täby för att fortsätta arbetet där (och passa på att handla från Nedåt förstås!). Kanske är det några som går ut och äter tillsammans på lördagskvällen? Också här vill vi ha anmälan så vi kan släppa in er, särskilt inför lördagen, och anmäler dig gör du som vanligt via speleo.se där också mer information finns.

Dyksektionen

Dyksektionen planerar återkommande temadagar framöver! Mer information i nästa nummer av Grottan, men intresserade kan redan nu boka in 16 oktober och 4 december samt kontakta Kristian Lyberg (kristian@lyberg.eu) för anmälan och praktiska upplysningar om temadagarna!

Nedåt

Nedåt är SSF:s bok- och diversehandel, som nu öppnar igen så smått! Kom gärna till Täby där SSF har sin lokal med Nedåts lager och handla under arbetshelgen (söndag 24 oktober). Men det går förstås bra att beställa i förväg så plockar vi ihop din beställning och skickar den i samband med arbetshelgen eller någon annan träff i SSF-lokalen, om du inte kan hämta den själv på plats. Då tillkommer dock porto. Mer om hur och vad du kan beställa kan du läsa i Grottan 3 / 2021!

Hänt sedan sist

Sedan sist har vi haft årsmöte över Zoom, med gäster från Europeiska speleologfederationen, Island, Israel och Norge. Efter midsommar kunde vi äntligen ha vår traditionella Lummelundavecka igen, med ett 40-tal deltagare! Och i slutet av juli var det dags för fjällmöte, för första gången på nästan två decennier i Korallgrottan. Det märktes att det var ett efterlängtat fjällmöte, också det med ett 40-tal deltagare! Dessutom har vi hunnit med en digital workshop arrangerad i samarbete med Finland och Island kring 3D-modellering av grottor.

Grottan

Om både Lummelundaveckan och fjällmötet får ni läsa i nästa nummer av Grottan som nyligen skickades till tryckeriet. Har du inte fått Grottan inom någon vecka, eller om den är skadad, hör av dig till info@speleo.se så skickar vi en ny! Inloggade medlemmar kommer också att kunna läsa den som pdf på speleo.se > Medlemsinloggning > Grottan digitalt. Där hittar du också äldre nummer att botanisera bland!

Instagramtips!

Och till slut ett förhandstips! Veckorna 40 och 41 (4-17 oktober) kommer det att vara grott-tema på Naturhistoriska riksmuseets instagramkonto (@naturhistoriska), så följ gärna @naturhistoriska nu i början av oktober!

IYCK2021

International Year of Caves and Karst 2021 (och 2022!)

"Explore, Understand, Protect" -- Året 2021 (med ett års covidförlängning)

Massor av spännande och intressanta presentationer har redan genomförts, men många fler återstår (och en del går att se i efterhand också)! Kolla in programmet på http://iyck2021.org/index.php/events/ ! Sveriges speleologförbund är förstås stolt partner i IYCK2021!

 

Om bilderna: Ovan: Madeleine, Sofia och Lina i Korallgrottan under fjällmötet 2021. Foto: Johannes Lundberg. Nedan: Formationer i huvudgången, Korallgrottan, fotograferade under fjällmötet 2021. Foto: Johannes Lundberg.

Kalendarium

Sverige

Framtidskonferens

13 oktober 19:00-20:30, Zoom: Mer information och anmälan på speleo.se!

Dyksektionen Temadag Lättviktig utrustning

16 oktober, inom ett par timmar från Stockholm: mejla Kristian Lyberg för mer information!

Arbetshelg

23–24 oktober, Stockholm: Mer information och anmälan på speleo.se!

Dyksektionen Temadag Dålig sikt

4 december, inom ett par timmar från Stockholm: mejla Kristian Lyberg för mer information!

Luciafika?

December, SSF:s lokal i Täby. Datum inte bestämt, håll koll på speleo.se!

Internationellt

Annual Meeting of the Austrian Cavers

30 september – 2 oktober 2021, Trattnerhof, Semriach, Österrike: www.voehtagung2021.com

DivingTalks 2021: The Cave Diving Congress

8–10 oktober 2021, Aqualuz Tróia Event Centre, Alamedo do Zambujeiro, Tróia, Portugal: www.divingtalks.com

6th EuroSpeleo Protection Symposium "Assessing, monitoring and protecting cave biotopes and geotopes through Natura 2000 or similar programs in Europe"

26–30 oktober 2021, Vilm/Östersjön, Tyskland: Info

Speleo Kamaraton 2021: International Meeting

29 oktober – 1 november 2021, Marina di Camerota, Salerno, Italien: www.speleokamaraton.eu

European Cave Rescue Meeting 2021

11–14 november 2021, Ramales de la Victoria, Kantabrien, Spanien: caverescue.eu

SpeleoCine 2021

3–5 december 2021, Mondoñedo, Lugo, Galicien, Spanien: espeleocine.org

18th International Congress of Speleology

24–31 juli 2022, Savoi Mont-Blanc, Frankrike: uis2021.speleos.fr

 


Gå gärna med i SSF:s Facebookgrupp, följ oss på Instagram, prenumerera på vår YouTube-kanal, sök i grottdatabasen eller besök vår hemsida för sista-minuten-information!

Lägg till Sveriges speleologförbund med e-postadressen mailsender@speleo.se till dina kontakter så minskar du risken att nyhetsbrev och andra utskick hamnar i skräpbrevlådan.

Klicka här om du inte vill ha fler nyhetsbrev från SSF.

Click here to unsubscribe.

 

Vår adress är:

Box 16013
720 16 Västerås,
Sverige

E-post: info@speleo.se